Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Gorszy niż cukier. Rujnuje metabolizm, jest rakotwórczy

392

Lekarze i eksperci żywieniowi od lat ostrzegają, że nadmierne spożywanie cukru może w rezultacie doprowadzić do rozwoju wielu poważnych schorzeń. Jak się okazuje, nie tylko tzw. biała śmierć jest niebezpieczna dla naszego organizmu. W trosce o swoje zdrowie powinniśmy ograniczyć do minimum również żywność zawierającą syrop kukurydziany. Dlaczego lepiej go unikać?

Gorszy niż cukier. Rujnuje metabolizm, jest rakotwórczy
Syrop kukurydziany sprzyja rozwojowi komórek rakowych w jelicie grubym (Getty imges)

Syrop kukurydziany jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Wyprodukowanie syropu ze skrobi kukurydzianej jest o wiele mniej kosztowne niż produkcja białego cukry bądź sacharozy.

Ten słodki składnik znajdziemy m.in. w: ciastkach, dżemach, jogurtach, lodach, ketchupach, gotowych sałatkach, konserwach rybnych, płatkach śniadaniowych, energetykach oraz napojach i nektarach owocowych.

W skład syropu glukozowo-fruktozowego wchodzą cukry proste: fruktoza i glukoza. Są to substancje, które nie są ze sobą powiązane, przez co szybciej niż cukier przedostają się z układu pokarmowego do naszego krwiobiegu.

Gorszy niż cukier. Rujnuje metabolizm, jest rakotwórczy

Zanim sięgniemy po żywność zawierającą syrop kukurydziany, powinniśmy wziąć pod uwagę, w jakim stopniu jego stała obecność w naszej codziennej diecie jest szkodliwa dla zdrowia. Po pierwsze, tańszy zamiennik białego cukru nadmiernie pobudza nasz apetyt. Nie od dzisiaj wiadomo, że częste sięganie po niezdrowe przekąski przyczynia się do nadwagi oraz otyłości.

Poza tym, nadmierne spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego zaburza metabolizm, wyniszcza wątrobę, a także zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego i chorób nowotworowych.

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z NewYork-Presbyterian Hospital i Weill Cornell Medicine wynika, że syrop kukurydziany sprzyja rozwojowi komórek rakowych w jelicie grubym.

Wyniki tej analizy zostały opublikowane na łamach magazynu "Science". Eksperci przez 9 tygodni codzienne podawali gryzoniom porcję syropu. Po zakończeniu badań amerykańscy uczeni zauważyli, że w jelitach zwierząt wystąpiły zmiany nowotworowe. Wprawdzie w eksperymencie brały udział myszy, ale amerykańscy naukowcy podejrzewają, że ta słodka substancja może podobnie oddziaływać na organizm ludzki.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić