Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Gorszy niż kokaina? Polscy naukowcy ostrzegają

157

Nie od dawna wiadomo, że regularne sięganie po cukier wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie. Naukowcy z Polski postanowili sprawdzić, czy ten popularny dodatek do żywności potrafi działać na mózg jak kokaina. Wnioski, do jakich doszli, są zaskakujące.

Gorszy niż kokaina? Polscy naukowcy ostrzegają
Uważaj na słodycze. Zawarty w nich cukier uzależnia i zmienia mózg (Licencjodawca, &#169 Jon Helgason)

Neurobiolodzy z Instytutu Biologii Doświadczalnej Pracowni Plastyczności Neuronalnej przeprowadzili badania, podczas których porównali ze sobą wpływ spożywania cukru i zażywania kokainy na funkcjonowanie naszego mózgu. W eksperymencie wzięły udział myszy laboratoryjne, które przyjmowały narkotyk i słodką wodę.

Reakcje gryzoni na te substancje przeanalizowano przy użyciu techniki obrazowania arkuszem światła, dzięki której można spojrzeć na półkulę mózgu i sprawdzić połączenia żywych komórek w jej określonej strukturze. Gryzonie znajdujące się w pierwszej grupie miały ciągły dostęp do zwykłej wody zawierającej cukier. Z kolei w drugiej grupie zwierzętom podawano kokainę w zastrzykach. Po zakończeniu analizy okazało się, że cukier i kokaina są w stanie aktywować te same struktury mózgu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Płatki śniadaniowe dla dzieci. Eksperci je sprawdzili i alarmują ws. ich składu

- Przyjrzeliśmy się, jakim adaptacjom uległy synapsy zlokalizowanych w nim neuronów. Z literatury wiemy, iż kokaina tworzy w tym regionie niedojrzałe połączenia, zwane milczącymi synapsami. Takie synapsy, gdy dojrzeją, są odpowiedzialne za poszukiwanie narkotyku. Odkryliśmy, że cukier, podobnie jak narkotyk, tworzył takie milczące synapsy - wyjaśniła w rozmowie z PAP autorka badań i kierowniczka Pracowni Plastyczności Neuronalnej dr Anna Beroun.

Cukier jak kokaina? Badacze z Polski sprawdzają to na myszach

Jak podkreśliła badaczka, na razie nie ustalono, czy na dalszym etapie wspomniane połączenia pomiędzy komórkami zanikają, czy wzmacniają się i dojrzewają. Nie wiadomo także, czy pozostałe części mózgu, będące poza tzw. układem nagrody, aktywowane przez cukier i kokainę wytwarzają podobne połączenia.

Jak zauważyli eksperci z Centrum Badań nad Plastycznością Neuronalną i Chorobami Mózgu BRAINCITY, pierwszy kontakt z cukrem spowodował pobudzenie w całym mózgu, ale pierwsza dawka kokainy nie wywołała aż tak intensywnej reakcji. Odwrotny efekt zauważono podczas obserwacji długoterminowych.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić