Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Gorszy od cukru. Wyniszcza wątrobę, nerki i serce

42

Chociaż na sklepowych półkach znajdziemy coraz więcej produktów o naturalnym składzie, bez konserwantów czy sztucznych barwników, to wciąż trudno je całkowicie wyeliminować z naszego jadłospisu. Wśród wielu dodatków, eksperci zwracają uwagę na jeden, który może wywierać negatywny wpływ na nasz organizm. Specjaliści ds. żywienia uważają, że jest gorszy niż cukier. Chodzi o syrop glukozowo-fruktozowy.

Gorszy od cukru. Wyniszcza wątrobę, nerki i serce
Syrop glukozowo-fruktozowy znajdziemy w nietypowych produktach, m.in. zalewie do śledzi (Licencjodawca)

Syrop glukozowo-fruktozowy powstaje przede wszystkim ze skrobi kukurydzianej. Nie ma żadnej wartości odżywczej. Jest źródłem pustych kalorii. Ich nadmiar w diecie nie sprzyja naszemu organizmowi, gdyż może doprowadzić do nadwagi i otyłości, które odpowiadają za rozwój wielu groźnych chorób, m.in. cukrzycy, nadciśnienia czy raka.

Niestety, syrop glukozowo-fruktozowy jest dodawany na potęgę do wielu produktów w celu nadania im słodkiego smaku oraz poprawy konsystencji, barwy i zapachu. Znajdziemy go w napojach gazowanych, słodkich syropach, dżemach, galaretkach, piwach smakowych, likierach, sosach, lodach, serkach homogenizowanych, jogurtach, a nawet w zalewie do ogórków czy śledzi.

Liczne badania udowodniły, że spożywany regularnie może powodować zaburzenia w odczuwaniu głodu i sytości, gdyż fruktoza w nim obecna nie pobudza wydzielania hormonów odpowiadających za pracę ośrodka głodu i sytości. To sprawia, że jesteśmy głodni, więc jemy więcej, a to ‘’więcej’’ odkłada się w naszym organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Święta jak tykająca bomba. Lekarz o tym, czego unikać

Dodatek ten nie pozostaje obojętny dla naszej gospodarki węglowodanowej, gdyż doprowadza do gwałtownych skoków insuliny i glukozy we krwi. To niestety sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2 oraz insulinooporności.

Co więcej, spożywany w nadmiarze zaburza metabolizowanie niektórych składników i związków odżywczych i może doprowadzić do anemii. Powoduje też wzrost poziomu trójglicerydów we krwi, co w konsekwencji zwiększa ryzyko miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, stłuszczenia wątroby, zawału, udaru czy chorób nerek.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Niepokojące wieści dla rolników. Muszą przygotować się na trudne warunki
Wyniki sondaży z USA. Tak Amerykanie oceniają Donalda Trumpa
Były doradca Bidena o zawieszeniu broni w Ukrainie. "Jestem bardzo sceptyczny"
Szokujące informacje. "Fala" nadal obecna w polskim wojsku?
Niepokojące wieści z USA. "Washington Post" pisze, co może zrobić Putin
Udawała, że ma raka. Wyłudzała pieniądze od partnera i oszukiwała dzieci
To nie fotomontaż. Film z żółtą dacią niesie się po sieci
Ekspert o relacjach USA-Iran. Czy możliwy jest reset?
Rosja grozi ukraińskim żołnierzom. Trump naciska na zawieszenie broni
Opanowali ścieżki rowerowe. Są zagrożeniem dla bezpieczeństwa
Uwięzieni astronauci jeszcze nie wrócą do domu. Start Falcon 9 odwołano
Wyniki Lotto 12.03.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić