Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Gorszy od cukru. Wyniszcza wątrobę, nerki i serce

43

Chociaż na sklepowych półkach znajdziemy coraz więcej produktów o naturalnym składzie, bez konserwantów czy sztucznych barwników, to wciąż trudno je całkowicie wyeliminować z naszego jadłospisu. Wśród wielu dodatków, eksperci zwracają uwagę na jeden, który może wywierać negatywny wpływ na nasz organizm. Specjaliści ds. żywienia uważają, że jest gorszy niż cukier. Chodzi o syrop glukozowo-fruktozowy.

Gorszy od cukru. Wyniszcza wątrobę, nerki i serce
Syrop glukozowo-fruktozowy znajdziemy w nietypowych produktach, m.in. zalewie do śledzi (Licencjodawca)

Syrop glukozowo-fruktozowy powstaje przede wszystkim ze skrobi kukurydzianej. Nie ma żadnej wartości odżywczej. Jest źródłem pustych kalorii. Ich nadmiar w diecie nie sprzyja naszemu organizmowi, gdyż może doprowadzić do nadwagi i otyłości, które odpowiadają za rozwój wielu groźnych chorób, m.in. cukrzycy, nadciśnienia czy raka.

Niestety, syrop glukozowo-fruktozowy jest dodawany na potęgę do wielu produktów w celu nadania im słodkiego smaku oraz poprawy konsystencji, barwy i zapachu. Znajdziemy go w napojach gazowanych, słodkich syropach, dżemach, galaretkach, piwach smakowych, likierach, sosach, lodach, serkach homogenizowanych, jogurtach, a nawet w zalewie do ogórków czy śledzi.

Liczne badania udowodniły, że spożywany regularnie może powodować zaburzenia w odczuwaniu głodu i sytości, gdyż fruktoza w nim obecna nie pobudza wydzielania hormonów odpowiadających za pracę ośrodka głodu i sytości. To sprawia, że jesteśmy głodni, więc jemy więcej, a to ‘’więcej’’ odkłada się w naszym organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Święta jak tykająca bomba. Lekarz o tym, czego unikać

Dodatek ten nie pozostaje obojętny dla naszej gospodarki węglowodanowej, gdyż doprowadza do gwałtownych skoków insuliny i glukozy we krwi. To niestety sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2 oraz insulinooporności.

Co więcej, spożywany w nadmiarze zaburza metabolizowanie niektórych składników i związków odżywczych i może doprowadzić do anemii. Powoduje też wzrost poziomu trójglicerydów we krwi, co w konsekwencji zwiększa ryzyko miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, stłuszczenia wątroby, zawału, udaru czy chorób nerek.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić