Jajko na twardo czy na miękko? Które z nich jest zdrowsze?
Jajka zawierają witaminę A, D, E, K, witaminy z grupy B oraz wapń, żelazo, fosfor i cynk. Poza tym możemy w nich znaleźć cenne aminokwasy i fosfolipidy. W białku jajka znajdują się witaminy i składniki mineralne, a także glukoza. Żółtko posiada zdrowe tłuszcze i lecytynę, która rozbija tłuszcze i cholesterol, dzięki czemu hamuje odkładanie się blaszek miażdżycowych w układzie tętniczym.
Zobacz także: Unikaj takich jajek. Są niezdrowe
Żeby w pełni skorzystać z walorów zdrowotnych jajek, należy odpowiednio je przygotować. Jeśli mamy ochotę na jajko w wersji gotowanej, to zdecydowanie lepiej wybrać jajko na miękko. Zbyt długie gotowanie jajka może spowodować niebezpieczną reakcję siarki z żelazem, czego efektem jest pojawienie się zielonej warstwy na żółtku. Jedzenie takich jajek niekiedy jest przyczyną problemów trawiennych takich jak bóle brzucha, wzdęcia lub odbijanie.
Zobacz także: Jajecznica po rosyjsku
Jak twierdzą eksperci żywieniowi, jajka na miękko są łatwiej trawione przez nasz organizm. Najzdrowszym wyborem jest jedzenie jajek z lekko ściętym białek. Poza tym ugotowanie jajka na miękko nie powoduje, że cenna dla zdrowia lecytyna zostanie uszkodzona. Jajko, które jest gotowane dłużej niż 7 minut, traci aż 50 proc swoich prozdrowotnych właściwości i dostarcza nam więcej złego cholesterolu LDL.
Jajka na miękko powinny spożywać osoby z chorą tarczycą i cierpiące na cukrzycę. Osoby będące na diecie odchudzającej również mogą z czystym sumieniem sięgać po jajka na miękko.