Magnez i zdrowie jelit
Magnez odgrywa kluczową rolę w zdrowiu układu pokarmowego. Uczestniczy w trawieniu białek, tłuszczów i węglowodanów, pomaga wchłaniać składniki odżywcze z pożywienia, a także reguluje perystaltykę jelit, czyli ruchy mięśni, które pomagają przesuwać jedzenie przez układ pokarmowy.
Niedobór magnezu może wpływać na jelita na dwa sposoby. Po pierwsze, może prowadzić do zaparć. Magnez jest naturalnym środkiem przeczyszczającym, który pomaga zmiękczyć stolec i ułatwia mu pasaż przez jelita, a zatem jego brak sprawia, że perystaltyka jelit spowalnia.
Po drugie, magnez jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania flory bakteryjnej w jelitach. Jego niedobór może wpływać na równowagę dobrych i złych bakterii w jelitach, co może skutkować pojawieniem się m.in. zespołu napięcia jelitowego (IBS).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Inne skutki niedoboru magnezu
Poza problemami z jelitami, niedobór magnezu może prowadzić do szeregu innych problemów zdrowotnych: od wspomnianych wcześniej skurczy mięśni i zmęczenia, przez zaburzenia snu, uczucie niepokoju, bóle głowy i nadciśnienie, aż po choroby serca, osteoporozę, chorobę wieńcową oraz cukrzycę typu 2.
Jak zapewnić odpowiednią ilość magnezu w diecie?
Kluczem do uniknięcia niedoboru tego pierwiastka jest, rzecz jasna, odpowiednia dieta. Magnez zawierają m.in. zielone warzywa liściaste (np. szpinak i jarmuż), orzechy i nasiona (np. migdały, nasiona chia i dyni), awokado, banany, ciemna czekolada, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz tłuste ryby.
Nie zawsze niedobór magnezu w organizmie wynika z braku wyżej wymienionych pokarmów w diecie. Zdarza się, że jego wchłanianie może być zaburzone poprzez spożywanie zbyt dużych ilości kwasów tłuszczowych, wapnia i fosforanów nieorganicznych.
W przypadku podejrzenia niedoboru magnezu — niezależnie od tego, czy sugerują to spożywane pokarmy, czy zauważone objawy — warto skonsultować się z lekarzem i wdrożyć odpowiednią suplementację.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.