Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Groźny niedobór. Objaw zauważysz gołym okiem

2

Sucha, łuszcząca się skóra? Pękające kąciki ust? Zaczerwienione spojówki? To mogą być objawy niedoboru witaminy B2, znanej powszechnie jako ryboflawina.

Groźny niedobór. Objaw zauważysz gołym okiem
Jakie są objawy niedoboru witaminy B2? (Licencjodawca, Iuliia Burmistrova)

Objawy niedoboru ryboflawiny

Niedobór witaminy B2 może prowadzić do szeregu nieprzyjemnych objawów, które pojawiają się zwykle po dłuższym okresie niskiego jej spożycia, ale warto pamiętać o tym, że do niedoboru witaminy B2 w organizmie przyczynia się nie tylko nieprawidłowa dieta lub zła absorpcja w jelitach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Niedobór witaminy B12. Jakie są objawy?

Ryzyko jej niedoboru pojawia się przede wszystkim u kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych, sportowców, dzieci i nastolatków, osób nadużywających alkoholu, borykających się ze złośliwymi nowotworami oraz stosujących niektóre leki (chloropromazynę lub spironolakton).

Objawy, o których mowa, obejmują m.in.: uczucie osłabienia i zmęczenia, zawroty głowy, światłowstręt, zaczerwienienie i suchość spojówek, problemy trawienne, zmiany nastroju, a także obrzęk i ból gardła. Charakterystyczne są również objawy skórne: zmiany zapalne błony śluzowej jamy ustnej i języka, suchość i łuszczenie się skóry, łojotokowe zapalenie skóry, łuszczenie się ust i pękanie ich kącików.

Co więcej, niedobór ryboflawiny może negatywnie wpłynąć na metabolizm żelaza.

Gdzie znajduje się ryboflawina?

Ryboflawinę można ją znaleźć w wielu produktach spożywczych, co umożliwia większości z nas jej efektywne włączenie do zbilansowanej diety. Do najbogatszych źródeł witaminy B2 należą:

  • mleko i produkty mleczne,
  • mięso,
  • jajka,
  • owoce (truskawki, banany)
  • zielone warzywa (m.in. brokuły, ogórki, karczochy),
  • nasiona roślin strączkowych,
  • produkty pełnoziarniste,
  • orzechy i nasiona (migdały, sezam, pestki dyni i słonecznika).

Jakie są funkcje ryboflawiny?

Ryboflawina jest fundamentem prawidłowej przemiany materii i funkcjonowania układu nerwowego. Jej obecność w organizmie ma również nieocenione znaczenie dla narządu wzroku oraz gospodarki hormonalnej.

Ważnym aspektem działania ryboflawiny jest jej wpływ na układ krwionośny (bierze udział w tworzeniu czerwonych płytek krwi, wpływa na transport tlenu, reguluje ciśnienie krwi oraz skurczów mięśni, w tym mięśnia serca) i odpornościowy.

Oprócz tego ryboflawina redukuje częstotliwość i czas trwania ataków migreny oraz łagodzi symptomy zmęczenia.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić