Niedobór manganu daje podobne objawy, jak deficyt innych pierwiastków lub witamin. Kiedy w naszym organizmie jest za mało tego pierwiastka śladowego, wówczas mogą pojawić się symptomy takie jak osłabienie, przesuszenie się skóry, wypadanie i łamliwość włosów, rozdwajanie się paznokci, bóle stawów i kości, obniżone libido, mroczki przed oczami, szmery w uszach i nerwobóle.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
W celu uzupełnienia poziomu manganu można go suplementować lub włączyć do swojej codziennej diety produkty, które zawierają go najwięcej. Do bogatych źródeł manganu można zaliczyć zieloną i czarną herbatę, kawę, kakao, ciemną czekoladę, szpinak, groszek, zboża, orzechy laskowe, orzechy włoskie, buraki, awokado, suszone owoce i jarmuż.
Wprawdzie mangan jest obecny w organizmie w śladowych ilościach, jednak jest bardzo ważny dla prawidłowego działania naszego mózgu, układu krwionośnego, płciowego i kostnego. Poza tym odpowiednia zawartość manganu chroni nas przed bólami stawów, usprawnia proces trawienny i poprawia samopoczucie. Dzienne zapotrzebowanie to 2-5 mg manganu.
Osoby będące w trakcie antybiotykoterapii powinny zażywać ten pierwiastek dwie godziny po przyjęciu leków, ponieważ mangan może zaburzać ich odpowiednie przyswajanie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.