Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Groźny niedobór. Zwiększa ryzyko cukrzycy

7

Niedobór tej witaminy odpowiada za cukrzycę Choć odpowiednia dieta i aktywność fizyczna są kluczowe w zapobieganiu cukrzycy typu 2, pojawiły się naukowe przesłanki, że na rozwój tej choroby wpływa jeszcze jeden czynnik, na który mamy wpływ. To niedobór witaminy D.

Groźny niedobór. Zwiększa ryzyko cukrzycy
Groźny niedobór. Uważaj, może prowadzić do nieuleczalnej choroby (Getty Images, Getty Images)

Cukrzyca typu 2

Cukrzyca znacznie wpływa na życie dotkniętych nią trzech milionów Polek i Polek. W aż 90 proc. przypadków jest to cukrzyca typu 2, która występuje, gdy organizm nie produkuje wystarczającej ilości insuliny, albo na nią nieprawidłowo reaguje.

Cukrzyca typu 2 może mieć podłoże genetyczne, ale często jest wynikiem stylu życia — m.in. nieprawidłowej diety i braku aktywności fizycznej. Jak wynika z najnowszych badań i przeglądu literatury naukowej, może być też powiązana z niedoborem witaminy D.

Witamina D reguluje poziom cukru

Witamina D, znana również jako "witamina słońca", jest już dobrze znana ze swojego wpływu na układ kostny, immunologiczny i nerwowy. Coraz więcej badań sugeruje jednak, że witamina D wpływa również na prawidłowy poziom cukru we krwi i metabolizm.

Profesor Leigh Frame z George Washington School of Medicine and Health Sciences (USA) wraz ze współpracownikami przejrzeli literaturę naukową i doszli do wniosku, że niedobór witaminy D u osób w stanie przedcukrzycowym jest związany z większym ryzykiem rozwoju pełnoobjawowej cukrzycy.

Profesor Frame zaznaczyła w opublikowanym w International Journal of Environmental Research and Public Health artykule, że zależność między odpowiednim poziomem witaminy D i zapobieganiem cukrzycy istnieje, ale nie jest jeszcze w pełni zrozumiana. Jest możliwość, że w profilaktyce cukrzycy istotna jest ekspozycja na słonce, więc sama suplementacja może okazać się niewystarczająca.

Naukowcy wskazują na konieczność przeprowadzenia dalszych badań w tym kierunku.

Witamina D w diecie

Organizm przyswaja witaminę D nie tylko dzięki ekspozycji na światło słoneczne, ale również poprzez spożywanie bogatych w nią pokarmów: tłustych ryb, czerwonego mięsa i jajek. Osoby, które są na diecie roślinnej, powinny regularnie witaminę D suplementować.

Przyjmuje się, że jej prawidłowy poziom we krwi powinien oscylować między ≥75-125 nmol/l).

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 13.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Broń atomowa w Polsce? Oto co myślą Polacy
Przejechał na czerwonym świetle. Winny ukarany. "To wykroczenie"
Rosja oskarży Ukrainę o naruszenie rozejmu? Tak przewiduje Kijów
Zaniedbywał konie, nie szanował turystów. Decyzja po ujawnieniu nagrań
O krok od śmierci. Kreatywność uratowała jej życie
Jak dostać czerwoną kartkę w 15 sekund? Prezentuje młody piłkarz
Mistrz Polski poleciał do Belgii. W toalecie czekał absurd
Zakop na grządkach z bratkami. Będą kwitły całe lato
Nie żyje Halina Kolińska, bohaterka Powstania Warszawskiego. Miała 101 lat
"Imitacja działań pokojowych". Kreml krytykuje propozycję rozejmu w Ukrainie
Które produkty warto jeść na czczo, a które lepiej omijać?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić