Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Hamują rozrost komórek rakowych. Wsparcie dla wątroby i jelit

11

Japońskie umeboshi to marynowane i suszone, kwaskowe owoce, których nazwa w wolnym tłumaczeniu oznacza "suszone śliwki". W rzeczywistości ume, która rodzi te owoce, jest specyficznym gatunkiem moreli. Umeboshi, ze względu na właściwości wspierające organizm, można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Hamują rozrost komórek rakowych. Wsparcie dla wątroby i jelit
Japońskie umeboshi to marynowane i suszone, kwaskowe owoce (Licencjodawca, Asobinin)

Umeboshi. Bomba zdrowia

Morele ume, które po suszeniu, konserwowaniu w soli i barwieniu na czerwony kolor poprzez dodanie shiso (pachnotki zwyczajnej) stają się umeboshi, są nieodzownym elementem azjatyckiej diety. Pierwsza o nich wzmianka pojawiła się w najstarszym japońskim słowniku farmacji w 918 r.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sekret długowieczności z Japonii

Są uwielbiane od wieków — nie tylko ze względu na swój intensywny, kwaśny, przypominający mirabelkę, smak, ale również ze względu na alkaliczne właściwości, dzięki którym pomagają neutralizować nadmiar kwasów w organizmie, co jest często zalecane w diecie mającej na celu poprawę zdrowia i samopoczucia.

Jako produkty fermentowane mają też działanie probiotyczne, a więc wspierają prawidłową florę bakteryjną, czyli de facto zdrowie jelit.

Są bogate w witaminy A, B, C i E, żelazo, potas i wapń, błonnik i przeciwutleniacze, łagodzą problemy z trawieniem, przeciwdziałają zakażeniom dróg moczowych, pomagają kontrolować wagę, zwiększają produkcję kolagenu, bywają stosowane jako antidotum na kaca i "sprzyjają długowieczności". Wyniki niektórych badań sugerują, że spowalniają rozwój komórek nowotworowych i pomagają chronić wątrobę.

Legenda głosi, że to dzięki nim cesarz Murakami odzyskał zdrowie dzięki naparowi z moreli ume i wodorostów kombi. Zarówno więc tradycja, jak i konkretne właściwości zdrowotne sprawiają, że umeboshi uchodzą za superfood, choć ze względu na wysoką zawartość soli nie powinno się ich spożywać w nadmiarze.

Jak jeść umeboshi?

Świetnie komponują się z sałatkami owocowymi i warzywnymi, ryżem (wystarczy do gotującego się ryżu dorzucić kilka moreli, a przed spożyciem doprawić potrawę imbirem i miodem) albo orientalnym gulaszem. Mogą też stanowić podstawę sosu (można zmiksować je z oliwą i octem ryżowym) albo być spożywane jako samodzielna przekąska.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
O włos od tragedii na przejeździe kolejowym w Starej Wsi. Jest nagranie
Niepokój u sąsiada Rosji. Krisjanis Karins: "Trzeba robić to, co robi Polska"
Szedł chodnikiem w piżamie i kapciach. Nie wiedział, kim jest
29-letni Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić