Herbata nieśmiertelności. Najlepszy napój zwłaszcza dla jelit
Chociaż z roku na rok zyskuje grono nowych zwolenników, to w Polsce ten napój jest wciąż mało popularny. A szkoda, bo to naturalne lekarstwo dla jelit, które chroni przed rozwojem wielu poważnych chorób. W dodatku pomaga rozbić kamienie i złogi zalegające w naszym ciele.
Grzyb herbaciany, czyli kombucha, ma mnóstwo cennych właściwości prozdrowotnych, który były cenione już w starożytnych Chinach i Japonii. Napój przyrządzany na bazie grzyba nazywano wówczas ‘’herbatą nieśmiertelności’’ lub ‘’eliksirem wiecznego życia’’. Do dziś osoby korzystające z dorobku medycyny chińskiej nie wyobrażają sobie dnia bez wypicia chociaż szklaneczki kombuchy. Ale to podobno w Japonii kombucha zyskała szczyt swojej popularności, gdy koreański lekarz wyleczył problemy trawienne jednego z japońskich cesarzy.
A co dziś na pewno wiemy o herbacianym grzybie? W Polsce powoli odzyskuje grono swoich zwolenników, a napoje przygotowane na bazie herbacianego grzyba dostępne są w wielu supermarketach. Najlepiej jednak kombuchę zrobić samodzielnie, gdyż wówczas będziemy mieć pewność, że została zrobiona tylko z naturalnych składników.
Na Wigilię robię postne gołąbki. Farsz to petarda, ale jeszcze lepszy jest grzybowy sos
Napój warto pić codziennie, gdyż pomaga na wiele problemów, takich jak niestrawność, gazy, zmęczenie, wzdęcia, zaparcia, a nawet problemy skórne czy kłopoty z pamięcią i koncentracją. Kombucha łagodzi objawy alergii, pomaga regulować ciśnienie krwi, a także łagodzi bóle głowy i migreny. Ten prozdrowotny eliksir to najlepsze naturalne lekarstwo dla jelit. Odbudowuje ich florę bakteryjną, a także przyspiesza metabolizm i wspomaga wypróżnianie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelit.
Dodatkowo kombucha wspomaga pracę wątroby oraz trzustki, a dzięki zawartości licznych antyoksydantów chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą przyczyniać się do szybszego starzenia organizmu. Regularne picie ‘’herbaty nieśmiertelności’’ pomaga zmniejszyć kamienie nerkowe, a także oczyszcza naczynia krwionośne ze złogów cholesterolu, dzięki czemu chroni nas przed rozwojem miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu.
Zobacz także: Pij codziennie. Twoje jelita szybko poczują ulgę
Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją ‘’przygodę’’ z własnoręcznie przygotowaną kombuchą, na początek pij dwie łyżki stołowe napoju po śniadaniu, obiedzie i kolacji. Po tygodniu zalecana dawka to 150 ml trzy razy dziennie.