Co zawiera kisiel?
Kisiel to jeden z niezapomnianych deserów naszego dzieciństwa, który poza charakterystycznym smakiem posiada również wiele cennych dla naszego zdrowia elementów. Podstawowym składnikiem hitu PRL-u jest mąka ziemniaczana, w której znajdziemy witaminę C i E. witaminy z grupy B oraz cenne związki mineralne, takie jak wapń, magnez fosfor i sód, potas. 80 proc. tego produktu stanowią węglowodany.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kisiel nie dostarcza do naszego organizmu zbyt dużej ilości kalorii czy tłuszczu, ale niestety ten, który możemy kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym, bardzo często zawiera duże ilości cukru, sztuczne barwniki, polepszacze smaku i zapachu oraz środki konserwujące. Dlatego najzdrowszy jest deser przygotowany samodzielnie.
Dlaczego warto regularnie sięgać po kisiel?
Dzięki zawartości kwasu askorbinowego kisiel usprawnia pracę układu immunologicznego, zapobiegając tym samym wirusowym i bakteryjnym infekcjom. Zawarte w nim owoce dostarczają nam również inne cenne witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią nas przed rozwojem chorób nowotworowych.
Poza tym domowy kisiel zawiera sporo błonnika. Włókno pokarmowe przyspiesza perystaltykę jelit, wymiata zalegające w nich szkodliwe złogi pokarmowe i zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita okrężnicy. Po ten deser warto sięgać po obfitym posiłku, ponieważ jest lekkostrawny i nie obciąża układu trawiennego. Pomaga złagodzić wymioty, zaparcia i biegunki, a także sprawdza się przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, zatruciach pokarmowych oraz po przebytych chorobach i zabiegach operacyjnych.