Jeżeli chcemy, żeby nasz chleb był jak najdłużej świeży, podczas robienia codziennych zakupów powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na to, z jakiej mąki jest wyprodukowany.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Produkty upieczone przy użyciu białej mąki lub wypieki drożdżowe szybciej zrobią się czerstwe niż chleb żytni. Niektórzy są zwolennikami chleba na zakwasie, który można kupić w sklepie spożywczym lub upiec samodzielnie. Takie pieczywo może nadawać się do spożycia nawet przez 10 dni. Przygotowanie chleba na bazie mieszaniny mąki z wodą, która została poddana fermentacji, zapobiega pojawieniu się pleśni na powierzchni wypieku i sprawia, że będzie świeży i smaczny przez dłuższy czas.
Kiedy już zdecydujemy, jaki chleb jest najsmaczniejszy i najzdrowszy dla nas, bardzo istotne jest, aby przechowywać go w odpowiednich warunkach. W tym celu najlepiej użyć chlebaka albo woreczka wykonanego z lnu lub z dobrej jakości bawełny. Zanim umieścimy wyrób piekarniczy w chlebaku, pojemnik należy dokładnie umyć wodą z octem. Najlepszy będzie chlebak z drewna lub bambusa, zapewniający odpowiednią wilgotność. Dobrym pomysłem jest również użycie ceramicznego lub glinianego pojemnika posiadającego specjalne otwory, dzięki któremu pieczywo dłużej zachowa świeżość i smak.
Jeżeli trzymamy chleb w szafce kuchennej, należy zapakować go w papierową torebkę. Zdecydowanie lepiej unikać pakowania chleba w folię aluminiową i spożywczą. Tego rodzaju opakowania przyczyniają się do rozwoju szkodliwej dla naszego zdrowia pleśni.
Przechowując chleb, powinniśmy również zadbać o odpowiednią temperaturę, która nie powinna przekraczać 18-22 stopni Celsjusza. Świeżego pieczywa nie powinno się przechowywać w lodówce. Wprawdzie niska temperatura chroni pieczywo przed pleśnią, ale sprawia także, że szybciej sczerstwieje. Żeby przedłużyć świeżość chleba, możemy zapakować go w papierową torebkę i zamrozić. Warto jednak pamiętać, że chleb nie powinien znajdować się w zamrażalniku dłużej niż trzy miesiące.