Miód faceliowy jest nazywany miodem królewskim. Jest pozyskiwany z kwiatów facelii błękitnej, która kwitnie przez bardzo krótki okres. Miód ma delikatny, słodkawy smak i jasną barwę. Ten rodzaj miodu jest doceniany m.in. dlatego, że wyróżnia się najniższym stopniem zanieczyszczenia drobnoustrojami tlenowymi - co potwierdziły badania.
Jakie właściwości ma miód faceliowy?
- wzmacnia odporność,
- obniża ciśnienie krwi,
- przyspiesza gojenie ran i oparzeń,
- pomaga w leczeniu astmy oskrzelowej,
- ma działanie antyoksydacyjne,
- może pomóc w leczenie chorób układu pokarmowego: wrzodów żołądka i dwunastnicy, nieżytu żołądka,
- zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Jak przyjmować miód faceliowy?
Miód faceliowy najlepiej sprawdzi się jako dodatek do potraw i napojów -stosowany na zimno. Można go używać jako zamiennika cukru. W upalne dni orzeźwienie przyniesie zimny napój z cytryną, miętą i łyżeczką miodu faceliowego. Ten rodzaj miodu doskonale sprawdzi się też w sałatkach i twarożkach. Można z niego również przygotować "szot na odporność" łącząc miód, z olejem z czarnuszki, sokiem z cytryny i syropem malinowym.
Miód najlepiej spożywać na zimno. Trzeba pamiętać, że w temperaturze powyżej 40 stopni traci swoje cenne właściwości.
"Królewski miód" doskonale sprawdzi się też jako składnik peelingów antycellulitowych. Wystarczy dodać do niego cukier trzcinowy i oliwę z oliwek. Z kolei maseczki z miodem dobrze wpływają na skórę osób walczących z trądzikiem - łagodzą podrażnienia, wyrównują koloryt i mają działanie oczyszczające.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.