Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Jeden z najzdrowszych produktów. Niesamowicie oczyszcza organizm.

26

Kasza gryczana to jeden z najzdrowszych produktów, po które warto sięgać każdego dnia. Znajdziemy w niej mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych oraz bogactwo błonnika i węglowodanów złożonych. Niewiele osób wie, że kasza gryczana wykazuje również działanie oczyszczające i odkwaszające.

Jeden z najzdrowszych produktów. Niesamowicie oczyszcza organizm.
Kasza gryczana (Getty Images)

Kasza gryczana to produkt znany i ceniony od wieków, zwłaszcza na ziemiach polskich. Gościła na stołach jako dodatek do mięs, ryb, sosów i tak pozostało do dzisiaj. Jest polecana przez dietetyków jako dodatek do obiadów, zup, ale może też stanowić składnik śniadań i kolacji, również tych przygotowywanych na słodko.

Kasza gryczana to solidna porcja wysoce przyswajalnego białka. Pomaga obniżyć cholesterol we krwi, a dzięki rutynie wzmacnia naczynia krwionośne. To jednak nie wszystko. Nagromadzone toksyny i złogi zalegające w naszych jelitach mogą powodować poważne problemy ze zdrowiem.

Kasza dzięki zawartości błonnika usprawnia proces trawienia i zapobiega zaparciom. Pomaga usunąć szkodliwe resztki pokarmowe z naszych jelit, wspomaga proces odchudzania i oczyszczania organizmu.

Jest polecana osobom cierpiącym na cukrzycę oraz anemię, gdyż zawiera duże ilości żelaza. Z kolei diabetycy powinni docenić niski indeks glikemiczny kaszy gryczanej, który nie będzie powodować skoków cukru we krwi. Kasza zapewnia też uczucie sytości na dłużej i pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy. Dodatkowo dzięki zawartości potasu, korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze. Ten rodzaj kaszy nie zakwasza organizmu. Co więcej – jest produktem zasadotwórczym, dlatego warto włączyć go na stałe do naszego codziennego jadłospisu.

Aby jednak skorzystać z prozdrowotnych właściwości kaszy gryczanej, warto odpowiednio ją przygotować. Przed ugotowaniem należy przepłukać ją w zimnej wodzie. Następnie trzeba zagotować wodę z solą i doprowadzić ja do wrzenia. Dopiero wtedy można wsypać do garnka kaszę. Produkt ten gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu. Gdy ziarna będą miękkie, możemy zdjąć kaszę z ognia i poczekać aż nieco ostygnie. Kasza gryczana doskonale komponuje się z grzybami. Warto po nią sięgać jak najczęściej, ale cenna jest szczególnie zimą, gdyż wykazuje również właściwości rozgrzewające.

Autor: ŁD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Dramatyczny finał
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić