Są smaczne, stanowią idealny dodatek do sałatek, ale mogą też być szybką przekąską podczas przerwy na lunch. Pistacje to bogactwo składników odżywczych. Znajdziemy w nich witaminę A, E oraz C. To także źródło potasu, żelaza, magnezu, miedzi, fosforu i wapnia. Dodatkowo zawierają niacynę, biotynę, tiaminę i kwas pantotenowy.
Pistacje to także nieocenione bogactwo błonnika, który oczyszcza jelita ze złogów pokarmowych, chroni przed zaparciami i poprawia metabolizm. Pomaga też w zachowaniu szczupłej sylwetki. Co więcej, są źródłem fitosteroli, luteiny oraz argininy.
W pistacjach obecny jest też gamma-tokoferol (jedna z form witaminy E) i to właśnie jemu naukowcy przypisują największe zasługi w profilaktyce przeciwnowotworowej. Dane dotyczące pistacji zostały przedstawione podczas corocznej konferencji dotyczącej zapobieganiu nowotworom, która odbywa się w Houston.
Badacze uważają, że większe dawki gamma-tokoferolu mogą zmniejszać ryzyko raka płuc oraz prostaty. U osób, które wzięły udział w badaniu i przez sześć tygodniu jadły codziennie 50 g pistacji, zaobserwowano wyższe stężenie gamma-tokoferolu niż u ochotników, którzy nie jedli pistacji. Co ciekawe, zalecana dawka nie przyczyniła się do zwiększenia wagi czy wzrostu BMI u badanych osób.