Jedno z najzdrowszych mięs. Bomba witaminowa

Rośnie świadomość dotycząca pochodzenia oraz jakości spożywanego jedzenia, co sprawia, że coraz więcej osób sięga po dziczyznę. To idealne mięso dla tych, którzy nie chcą rezygnować z jedzenia mięsa, ale poszukują zdrowszych i bardziej ekologicznych opcji. Jakie zalety ma dziczyzna i dlaczego warto ją wprowadzić do diety?

.Królowa mięs. Ma najwięcej witamin
Źródło zdjęć: © Wikipedia

Dziczyzna zawiera bardzo mało cholesterolu - ok. 80 mg na 100 g, dzięki czemu mogą ją jeść również osoby na diecie niskocholesterolowej. To, co w dziczyźnie najcenniejsze, to zbliżony do wzorcowego profil aminokwasowy. Znajdziemy tu też żelazo, mangan, cynk, witaminę B12, i witaminę B6, a także miedź.

Rodzaje dziczyzny:

  • dziczyzna gruba – jelenie, dziki, daniele, sarny,
  • dziczyzna drobna – dzikie króliki, zające,
  • ptactwo – dzikie kaczki, bażanty, kuropatwy, cyranki, przepiórki.


Wszystkie te mięsa są bogatym źródłem wysokiej jakości białka, które stanowi około 22% składu dziczyzny. Aminokwasy zawarte w dziczyźnie są bardzo zbliżone pod względem składu do białek wzorcowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dziczyzna. Dlaczego warto ją jeść?

Dodatkowo dziczyzna dostarcza cennych mikroelementów takich jak żelazo, które występuje w niej w większej ilości niż w tradycyjnym czerwonym mięsie. Co więcej, mięso z dzikich zwierząt zawiera cztery razy więcej witamin i minerałów oraz mniej tłuszczu niż mięso pochodzące z hodowli przemysłowej.

Dodatkowym atutem dziczyzny jest to, że rzadko poddawana jest intensywnemu przetwarzaniu, co pozwala jej zachować naturalne właściwości odżywcze. W dzikim mięsie nie znajdziemy antybiotyków ani hormonów wzrostu, co czyni je atrakcyjną alternatywą dla mięsa hodowlanego.

Czy dziczyzna jest zdrowa? Potencjalne zagrożenia i obawy

Choć dziczyzna niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, istnieje obawa przed potencjalnymi zakażeniami, takimi jak włośnica czy toksoplazmoza. Jest jednak ważne podkreślić, że mięso z dzikich zwierząt trafia na rynek wyłącznie po przejściu rygorystycznej kontroli weterynaryjnej, co znacznie ogranicza ryzyko zakażeń.

Aby jeszcze bardziej zminimalizować ryzyko, unika się spożywania surowej dziczyzny, takie jak tatar, a zamiast tego zaleca się gotowanie mięsa w wysokiej temperaturze, co skutecznie usuwa potencjalne zagrożenia.

Osoby cierpiące na dnę moczanową powinny zachować ostrożność przy spożywaniu dziczyzny, ponieważ zawiera ona duże ilości puryn, które mogą przekształcać się w kwas moczowy, zwiększając ryzyko nawrotu choroby.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos