Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Jedno z najzdrowszych mięs. Bomba witaminowa

11

Rośnie świadomość dotycząca pochodzenia oraz jakości spożywanego jedzenia, co sprawia, że coraz więcej osób sięga po dziczyznę. To idealne mięso dla tych, którzy nie chcą rezygnować z jedzenia mięsa, ale poszukują zdrowszych i bardziej ekologicznych opcji. Jakie zalety ma dziczyzna i dlaczego warto ją wprowadzić do diety?

Jedno z najzdrowszych mięs. Bomba witaminowa
Królowa mięs. Ma najwięcej witamin (Wikipedia)

Dziczyzna zawiera bardzo mało cholesterolu - ok. 80 mg na 100 g, dzięki czemu mogą ją jeść również osoby na diecie niskocholesterolowej. To, co w dziczyźnie najcenniejsze, to zbliżony do wzorcowego profil aminokwasowy. Znajdziemy tu też żelazo, mangan, cynk, witaminę B12, i witaminę B6, a także miedź.

Rodzaje dziczyzny:

  • dziczyzna gruba – jelenie, dziki, daniele, sarny,
  • dziczyzna drobna – dzikie króliki, zające,
  • ptactwo – dzikie kaczki, bażanty, kuropatwy, cyranki, przepiórki.


Wszystkie te mięsa są bogatym źródłem wysokiej jakości białka, które stanowi około 22% składu dziczyzny. Aminokwasy zawarte w dziczyźnie są bardzo zbliżone pod względem składu do białek wzorcowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dziczyzna. Dlaczego warto ją jeść?

Dodatkowo dziczyzna dostarcza cennych mikroelementów takich jak żelazo, które występuje w niej w większej ilości niż w tradycyjnym czerwonym mięsie. Co więcej, mięso z dzikich zwierząt zawiera cztery razy więcej witamin i minerałów oraz mniej tłuszczu niż mięso pochodzące z hodowli przemysłowej.

Dodatkowym atutem dziczyzny jest to, że rzadko poddawana jest intensywnemu przetwarzaniu, co pozwala jej zachować naturalne właściwości odżywcze. W dzikim mięsie nie znajdziemy antybiotyków ani hormonów wzrostu, co czyni je atrakcyjną alternatywą dla mięsa hodowlanego.

Czy dziczyzna jest zdrowa? Potencjalne zagrożenia i obawy

Choć dziczyzna niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, istnieje obawa przed potencjalnymi zakażeniami, takimi jak włośnica czy toksoplazmoza. Jest jednak ważne podkreślić, że mięso z dzikich zwierząt trafia na rynek wyłącznie po przejściu rygorystycznej kontroli weterynaryjnej, co znacznie ogranicza ryzyko zakażeń.

Aby jeszcze bardziej zminimalizować ryzyko, unika się spożywania surowej dziczyzny, takie jak tatar, a zamiast tego zaleca się gotowanie mięsa w wysokiej temperaturze, co skutecznie usuwa potencjalne zagrożenia.

Osoby cierpiące na dnę moczanową powinny zachować ostrożność przy spożywaniu dziczyzny, ponieważ zawiera ona duże ilości puryn, które mogą przekształcać się w kwas moczowy, zwiększając ryzyko nawrotu choroby.

Autor: JAR
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Piłkarskie pytanie zatrzymało uczestnika "Milionerów". Znałbyś odpowiedź?
Tajemnicze zaginięcie 26-latki. Trwają poszukiwania Katarzyny Błaszko
Fałszywy Biały Miś z Krupówek zwinął biznes. Dostał 70 mandatów
Najstarsze wzmianki o nim pochodzą z 1816 roku. Trafił właśnie na Wawel
Kłobuck pożegnał zamordowanego księdza. Na pogrzebie tłumy
Pocałował piłkarkę w usta. Sprawa wróci do sądu
Dodaj do ciasta na oponki. Wyjdą miękkie i delikatne
Zarzuty dla lekarki i pielęgniarek z DPS w Zielonej Górze. W ranach zalęgły się larwy much
Polska piłka nożna coraz bliżej czołówki. Wymarzona 15. w zasięgu
Tajemniczy balon na Podlasiu. Służby badają podejrzany pakunek
Masz tuje? Nie zapomnij wykonać tego zabiegu przed nadejściem wiosny
Asteroida YR4. NASA wydała komunikat
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić