pogoda
Warszawa
18°
Kamil S. Sikora | 

Jedno z najzdrowszych mięs. Ten rarytas powoli wraca do łask

270

To zapomniane nieco mięso znowu wraca do łask i jest nie tylko serwowane przez znakomitych szefów kuchni w restauracjach, ale też coraz częściej pojawia się na stołach polskich rodzin. Dowiedz się, dlaczego warto jeść mięso z perliczki.

Jedno z najzdrowszych mięs. Ten rarytas powoli wraca do łask
Roast rooster Roast rooster Manudri (Getty Images, Manudri)

Jednym z najbardziej popularnych mięs w Polsce jest kurczak. Równie często na naszych stołach pojawia się wieprzowina. Chętnie sięgamy też po wołowinę oraz produkty mięsne wysokoprzetworzone, takie jak parówki czy konserwy, zapominając o mięsach, które kiedyś były podawane na królewskich dworach.

Jednym z takich mięs jest właśnie perliczka. Do niedawna to mięso nie cieszyło się zbyt dużą popularnością, ale dziś już widać, że wraca do łask. I bardzo dobrze, bo chociaż perliczka jest nieco droższa i trudniejsza w przygotowaniu niż kurczak, to jest mięsem wyjątkowo delikatnym, wykwintnym i soczystym, a do tego posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Uważa się, że to jedno z najzdrowszych mięs. Nie jest jednak tanie, bo za kilogram perliczki zapłacimy ok. 50-60 zł. Warto jednak, by od czasu do czasu pojawiło się w naszym menu, w towarzystwie np. młodych ziemniaków i zasmażanych buraczków.

Perliczka ma chude mięso, dlatego jest doskonałym wyborem dla osób będących na diecie odchudzającej. Co ciekawe, w tym mięsie znajdziemy aż dwa razy mniej tłuszczu niż w popularnym kurczaku, ale za to znacznie więcej przyswajalnego białka.

Wśród drobiu to właśnie perliczka ma najmniej kalorii (w 100 g zaledwie 160 kcal), za to obfituje w witaminy i składniki mineralne, takie jak potas, magnez, witaminy z grupy B, żelazo czy witaminę E nazywaną też ‘’witaminą młodości’’. To również cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę naszego układu sercowo-naczyniowego, chroniąc m.in. przed miażdżycą.

Bardziej zabójczy niż alkohol. Odpowiada za siedem typów raka. Ale perliczka jest też polecana przez dietetyków osobom zmagającym się z cukrzycą, chorobami serca, nadwagą czy otyłością. Chętnie sięgają po nią osoby aktywne fizycznie oraz profesjonalni sportowcy - właśnie ze względu na niską zawartość tłuszczu przy jednocześnie wysokiej zawartości białka.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ścięto drzewa pod kościołem. Proboszcz się tłumaczy. "Konieczne"
Znaleźli niezwykły skarb. To ślad zaginionej osady?
Dwaj 17-latkowie spłonęli żywcem. Tragedia w Niemczech
Kamery nagrały je w drogerii. Twarze zobaczy cała Polska
Tragedia w klubie nocnym. Wśród ofiar muzyk, sportowcy i syn ministra z żoną
Rzeźba nagiej kobiety w centrum miasta. "Antymęska, feministyczna agenda"
Pożar w Białymstoku. W garażu znaleziono zwęglone ciała
Bijatyka niedźwiedzi. Wszystko się nagrało. "Trzeba je rozdzielić"
Po wojnie zabił "Inkę" i "Zagończyka". Jego grób został zdewastowany
Afera w Zakopanem. Mają już dość. Idą do sądu
17-latek zabił rodziców. Planował też zamach na Trumpa
21-latka zmarła po zjedzeniu kanapki. Do tragedii doszło przez barierę językową
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić