Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Jedno z najzdrowszych mięs. Znowu wraca do łask

9

Z ostatniego badania Kantar i Grupy Blix wynika, że Polacy sięgają po mięso zazwyczaj 2-3 razy w tygodniu i najchętniej wybierają drób. Jeśli należysz do tej grupy i rozważasz, co zjeść jutro na obiad – wybierz perliczkę. Organizm podziękuje ci za nią bardziej niż za kurczaka.

Jedno z najzdrowszych mięs. Znowu wraca do łask
Dlaczego warto jeść perliczkę? (Licencjodawca, Stanislav Ostranitsa)

W naszym kręgu kulturowym perlica zwyczajna została opisana naukowo w 1758 r., kiedy przywieziono ją do Szwecji z terenów dzisiejszego Sudanu Południowego. Pierwotnie zaliczano ją do grupy bażantów i do dziś uważa się, że mięso perliczki i bażanta są do siebie łudząco podobne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dlaczego warto sięgnąć po mięso z perliczki?

Mięso perliczki jest cenione za swój bogaty, lekko orzechowy, wyraźny i charakterystyczny smak i delikatną, soczystą konsystencję. Jest bardziej intensywne niż kurczak i mniej "gęste" niż kaczka.

Wartości odżywcze mięsa z perliczki

Mięso perliczki jest bogatym źródłem białka o wysokiej jakości. Zawiera dwa razy mniej tłuszczu od kurczaka (co czyni je doskonałym wyborem dla osób starających się kontrolować wagę lub poziom cholesterolu), za to sporo witamin i minerałów, w tym spore ilości żelaza, magnez, potas, fosfor, witaminy z grupy B, witaminę E i D oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Mięso z perliczki jest stosunkowo niskokaloryczne, korzystnie wpływa na układ nerwowy, kostny i mięśniowy, obniża ciśnienie tętnicze, poprawia wzrok i usprawnia pracę serca.

Przepisów na perliczkę znajdziemy w sieci całkiem sporo. Można ją upiec z farszem z kaszy, grzybów, warzyw lub owoców (np. jabłek), udusić w sosie na bazie wina, cydru lub soku z pomarańczy. Perliczka jest też częstym daniem w tradycyjnej kuchni francuskiej, a jednym z popularnych sposobów przygotowania jest "Perliczka à la Normande", czyli perliczka po normandzku.

Oto przepis na jedną z jej wersji

Składniki:

- 1 perliczka

- sól i pieprz

- 2 łyżki masła

- 1 małe jabłko

- 1 cebula

- 1/2 szklanki brandy (opcjonalnie)

- 1 szklanka śmietanki kremówki

- 1 szklanka wytrawnego białego wina

- 1 liść laurowy

- gałązka tymianku

Przygotowanie:

1. Perliczkę oczyść, osusz i natrzyj solą i pieprzem. W środku umieść obrane i pokrojone w kostkę jabłko.

2. W dużym garnku roztop masło, a następnie obsmaż perliczkę ze wszystkich stron na złoty kolor.

3. Dodaj pokrojoną cebulę do garnka i smaż, aż zmięknie.

4. (opcjonalnie) Podlej perliczkę brandy i podpal, aby spalić alkohol. Uważaj — płomienie mogą być wysokie.

5. Dodaj do garnka białe wino, śmietankę, liść laurowy i tymianek. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez godzinę, aż perliczka będzie miękka, a sos zgęstnieje.

Perliczkę podawaj z sosem, pieczonymi ziemniakami lub świeżą bagietką, która doskonale nadaje się do maczania w sosie.

Przepis można dostosować do własnych preferencji, dodając ulubione przyprawy lub składniki.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić