Znane i cenione na całym świecie domowe nalewki można uznać za najzdrowszy alkohol. Podczas przygotowania należy jednak pamiętać, że ten trunek nie powinien zawierać zbyt dużo cukru i alkoholu. Poza tym nalewkę należy spożywać w rozsądnych ilościach. Do przyrządzenia mikstury nadają się zarówno owoce, kwiaty, korzenie, jak i zioła.
Zobacz także: Nie tylko alkohol. Tak nieświadomie niszczysz wątrobę
Właściwości prozdrowotne nalewki zależą od tego, z czego przygotowany jest domowy preparat. Przede wszystkim należy pamiętać, żeby wybierać produkty pochodzące ze sprawdzonych i ekologicznych źródeł. Sięgając po nalewkę ze zdrowych ziół i owoców dostarczamy do naszego organizmu witaminy, minerały inne cenne substancje. Każdy z tych trunków pomaga na inne dolegliwości i zmniejsza ryzyko rozwoju innych schorzeń.
Nalewka z żurawiny i gruszek ma korzystny wpływ na drogi moczowe, chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych, wspomaga prawidłową pracę jelit, podnosi odporność na infekcje i pomaga usunąć z przewodu pokarmowego szkodliwe produkty przemiany materii. Poza tym substancje obecne w żurawinie wykazuje działanie przeciwutleniające, dzięki czemu niszczą wolne rodniki, zmniejszają ryzyko rozwoju komórek nowotworów oraz opóźniają proces starzenia się organizmu.
Nalewka gruszkowo-żurawinowa zawiera również potas, przez co rozszerza naczynia krwionośne i sprawdza się w walce z miażdżycą i nadciśnieniem tętniczym. Z kolei nalewka z winogron zawiera mirycetynę i kwercetynę. Ze względu na zawartość tych flawonoidów, po winogronówkę powinny sięgać osoby borykające się otyłością i cukrzycą.
W nalewce z ciemnych winogron znajdziemy resweratrol, chroniący nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. Poza tym ten silny antyoksydant obniża stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo pojawienia się zmian miażdżycowych oraz wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Warto także sięgać po trunek z jasnych winogron, który uszczelnia naczynia krwionośne, wzmacnia pracę mięśnia sercowego i zapobiega zakwaszaniu organizmu. Pamiętajmy jednak, że jak każdy alkohol także i nalewki w nadmiarze są szkodliwe.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.