Jedz codziennie. Zmniejsza ryzyko cukrzycy, przyspiesza odchudzanie
Cynk to pierwiastek, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jego niedobór może przyczynić się do rozwoju poważnych chorób. Dowiedz się, w jakich produktach spożywczych znajdziesz ten cenny składnik mineralny.
Cynk wpływa pozytywnie na nasz metabolizm i dba o odpowiedni poziom insuliny w organizmie. To dlatego chroni przed rozwojem insulinooporności oraz cukrzycy, a także wspomaga odchudzanie. Ten ważny dla ludzkiego ciała pierwiastek wpływa także na zdolności rozrodcze, ponieważ pobudza produkcję plemników. Jego niedobór w organizmie może powodować różne schorzenia takie jak: anemia, wady wrodzone płodu, kurza ślepota oraz zaburzenia zmysłu smaku i węchu.
Skandal, co robią na Kasprowym. "Wygląda fajnie, ale może skończyć się tragicznie"
Jeżeli chcemy uzupełnić zawartość cynku powinniśmy częściej sięgnąć po ostrygi. Te owoce morza posiadają go sporo, bo aż 40 mg cynku na 100 g tego produktu. Żeby cynk został dobrze wchłonięty przez nasz organizm najlepiej spożywać je na surowo.
Kolejnym bogatym źródłem cynku jest wątróbka wołowa. Chcąc wyrównać poziom cynku w organizmie, zjedzmy raz w tygodniu wątróbkę przygotowaną w piekarniku lub duszoną na patelni.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Shitake, czyli twardniki japońskie, to bardzo zdrowe grzyby, które łatwo przyrządzić. Możemy je spożywać zarówno na surowo jak i suszone czy marynowane. Ten egzotyczny przysmak, nazywany przez chińczyków eliksirem młodości, również zawiera dużą ilość cynku.
Cynk znajdziemy także w prażonych pestkach dyni. Zawartość tego pierwiastka w dyniowych nasionach to ok. 8mg na 100 g produktu. Prażone pestki dyni sprawdzą się świetnie nie tylko w sałatkach, ale także jako przekąska między posiłkami.
Sporą ilość cynku dostarczą nam też ziarna soczewicy. Możemy z nich przyrządzić pyszny krem, pastę lub pasztet. Każda z tych potraw uzupełni nasz organizm o sporą dawkę tego składnika mineralnego.