Zwyrodnienie plamki żółtej (ADM) najczęściej dotyka osoby w podeszłym wieku. Jest to choroba oczu, która zaburza zdolność czytania, utrudnia rozpoznawanie twarzy i znacznie podnosi ryzyko utraty wzroku. Z badań statystycznych wynika, że na schorzenie cierpi aż kilkadziesiąt milionów ludzi na całym świecie. W naszym kraju dotyka ono ok. 1,2 mln osób. Prof. Glenn Yiu z Wydziału Okulistyki i Nauk o Widzeniu Uniwersytetu Kalifornijskiego oraz jego zespół naukowy odkryli, w jaki sposób można obniżyć prawdopodobieństwo wystąpienia AMD.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W badaniu przeprowadzonym przez amerykańskich naukowców, które trwało 90 dni, wzięła udział grupa zdrowych dorosłych osób, będących w przedziale wiekowym 45-65 lat. Niektórzy uczestnicy pięć razy w ciągu tygodnia spożywali garść suszonych jagód goji (około 28 gramów), a pozostali zażywali suplementy diety, mające na celu wzmocnienie narządu wzroku.
Zobacz także: Wyniszcza wątrobę i serce. Lepiej sobie darować
Po zakończeniu eksperymentu, w oczach osób, które jadły jagody goji, zauważono wzrost gęstości ochronnych pigmentów. U pozostałych osób nie zaobserwowano tego rodzaju zmian. Wspomniane pigmenty ochronne to zeaksantyna i luteina, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Chronią nas przed szkodliwym działaniem niebieskiego światła i spowalniają efekty starzenia się oczu. Wyniki tej analizy zostały opublikowane na łamach recenzowanego czasopisma medycznego "Nutrients".
Nasze odkrycie pokazało, że jagody goji mogą wpływać korzystnie pigmentację plamki u zdrowych dorosłych osób. Następnym krokiem będzie sprawdzenie, w jaki sposób te owoce działają na pacjentów będących we wczesnych stadiach rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej - podsumowali autorzy badań.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.