Jedz i nie żałuj sobie. Uszczelnia jelita

5

Czerwony ryż nie jest zbyt popularny w naszych regionach, jednak warto się nim zainteresować. Pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu, ale to tylko jedna z jego wyjątkowych zalet. Zobacz, jakie korzyści zdrowotne można czerpać z tego rodzaju ryżu.

Jedz i nie żałuj sobie. Uszczelnia jelita
Czerwony ryż to skarbnica wartości odżywczych. Warto jeść dla zdrowia jelit i serca (Licencjodawca, EVSEEV OLEG)

Czerwony ryż ma długą historię w kulturach Azji Południowo-Wschodniej. Jest szczególnie popularny w Tajlandii, Indiach i Chinach. W dawnych czasach czerwony ryż był uważany za jedzenie królów i używany w ceremoniach religijnych.

Charakteryzuje się ciemnoczerwoną barwą, wydłużonymi i wąskimi ziarnami, które mają słodkawy smak z delikatną nutą orzechową. Można go podawać na ciepło, na zimno oraz w wersji na słodko. Doskonale komponuje się jako dodatek do dań mięsnych, rybnych, zapiekanek, sałatek i deserów. Często stosowany jest w kuchniach azjatyckich jako alternatywa dla białego lub brązowego ryżu.

Poza walorami smakowymi, czerwony ryż jest ceniony za swoje korzystne właściwości dla zdrowia. W jego składzie znajdziemy liczne witaminy z grupy B, żelazo, magnez, mangan, błonnik pokarmowy oraz antocyjany. Dzięki obecności monakoliny K, obniża poziom LDL, czyli "złego" cholesterolu, co zmniejsza ryzyko miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca i udaru mózgu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak ugotować ryż, żeby miał mniej kalorii?

Monakolina K jest wytwarzana podczas fermentacji czerwonego ryżu przy udziale grzybów Monascus purpureus. Powstałe drożdże są wykorzystywane w produkcji różnych preparatów medycznych. Fermentowany czerwony ryż można znaleźć w formie tabletek i kapsułek dostępnych w aptekach oraz sklepach internetowych z suplementami diety.

Korzyści zdrowotne na tym się nie kończą

Regularne spożywanie czerwonego ryżu poprawia pracę jelit, uszczelnia je, oczyszcza oraz reguluje rytm wypróżnień, co usprawnia przemianę materii. Dodatkowo zmniejsza ryzyko raka jelita grubego i wspomaga utratę nadprogramowych kilogramów.

Substancje zawarte w czerwonym ryżu pomagają zmniejszyć ryzyko nadwagi, otyłości, cukrzycy i osteoporozy. Dodatkowo obecne w nim przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się organizmu oraz chronią przed rozwojem nowotworów i szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Autor: BOK
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić