Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Jedz i nie żałuj sobie. Uszczelnia jelita

4

Czerwony ryż nie jest zbyt popularny w naszych regionach, jednak warto się nim zainteresować. Pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu, ale to tylko jedna z jego wyjątkowych zalet. Zobacz, jakie korzyści zdrowotne można czerpać z tego rodzaju ryżu.

Jedz i nie żałuj sobie. Uszczelnia jelita
Czerwony ryż to skarbnica wartości odżywczych. Warto jeść dla zdrowia jelit i serca (Licencjodawca, EVSEEV OLEG)

Czerwony ryż ma długą historię w kulturach Azji Południowo-Wschodniej. Jest szczególnie popularny w Tajlandii, Indiach i Chinach. W dawnych czasach czerwony ryż był uważany za jedzenie królów i używany w ceremoniach religijnych.

Charakteryzuje się ciemnoczerwoną barwą, wydłużonymi i wąskimi ziarnami, które mają słodkawy smak z delikatną nutą orzechową. Można go podawać na ciepło, na zimno oraz w wersji na słodko. Doskonale komponuje się jako dodatek do dań mięsnych, rybnych, zapiekanek, sałatek i deserów. Często stosowany jest w kuchniach azjatyckich jako alternatywa dla białego lub brązowego ryżu.

Poza walorami smakowymi, czerwony ryż jest ceniony za swoje korzystne właściwości dla zdrowia. W jego składzie znajdziemy liczne witaminy z grupy B, żelazo, magnez, mangan, błonnik pokarmowy oraz antocyjany. Dzięki obecności monakoliny K, obniża poziom LDL, czyli "złego" cholesterolu, co zmniejsza ryzyko miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca i udaru mózgu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak ugotować ryż, żeby miał mniej kalorii?

Monakolina K jest wytwarzana podczas fermentacji czerwonego ryżu przy udziale grzybów Monascus purpureus. Powstałe drożdże są wykorzystywane w produkcji różnych preparatów medycznych. Fermentowany czerwony ryż można znaleźć w formie tabletek i kapsułek dostępnych w aptekach oraz sklepach internetowych z suplementami diety.

Korzyści zdrowotne na tym się nie kończą

Regularne spożywanie czerwonego ryżu poprawia pracę jelit, uszczelnia je, oczyszcza oraz reguluje rytm wypróżnień, co usprawnia przemianę materii. Dodatkowo zmniejsza ryzyko raka jelita grubego i wspomaga utratę nadprogramowych kilogramów.

Substancje zawarte w czerwonym ryżu pomagają zmniejszyć ryzyko nadwagi, otyłości, cukrzycy i osteoporozy. Dodatkowo obecne w nim przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się organizmu oraz chronią przed rozwojem nowotworów i szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Autor: BOK
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
"O mój Boże!". Na ich oczach doszło do katastrofy
Madison Keys na chwilę straciła trofeum. Z jakiego powodu
Tuż przed tragedią dostał SMS-a od żony. Oto co napisała
Drastyczne zdjęcia koziołka. Zwierzę zaatakowały psy w parku
Woda na Księżycu. Nowe odkrycia naukowców
Lada moment się zacznie. Wezwania dla 230 tys. osób
Mówił o arsenale broni. Prawnik mówi, kiedy Ziobro może stracić pozwolenie
Ustawa o języku śląskim ponownie w Sejmie. Liczą na nowego prezydenta
Katastrofa lotnicza pod Waszyngtonem. Moment wypadku uchwyciły kamery
Wyniki Lotto 29.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Muzyk z Polski uwięziony w Rzymie. "Nie zarabiam od wczoraj"
"Kompletna bzdura". Aż się obruszył na nowy pomysł w LM
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić