Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Jedz ją codziennie. Chroni przed rakiem i wzmacnia jelita

5

Rzodkiewka to jedno z pierwszych warzyw, które wraz z nadejściem wiosny pojawiają się w naszych ogródkach. Jest doskonałym uzupełnieniem twarożku, kanapek, pasty jajecznej lub sałatki. Jak się okazuje, poza walorami kulinarnymi, posiada również niezwykłe właściwości, z których wiele osób może nie zdawać sobie sprawy.

Jedz ją codziennie. Chroni przed rakiem i wzmacnia jelita
Rzodkiewkę warto dodawać do wielu potraw, ma niesamowite właściwości (Getty Images, October22)

Każdy doskonale zna charakterystyczny lekko ostry smak i specyficzny aromat rzodkiewki. Warto jednak bliżej się jej przyjrzeć i dowiedzieć się jakie walory zdrowotne posiada to niepozorne warzywo. Korzeń rzodkiewki zawiera m.in. witaminę C, witaminy należące do grupy B, błonnik pokarmowy, potas, siarkę, sód, wapń, magnez i antocyjany.

Dzięki obecności wspomnianych wyżej prozdrowotnych elementów podnosi odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, usprawniają pracę układu moczowego i wzmacnia kondycję naszych nerek. Substancje zawarte w rzodkiewce wykazują również właściwości przeciwutleniające, co sprawia, że obniżają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, chronią nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i spowalniają proces starzenia się organizmu.

Regularne sięganie po to popularne warzywo pomaga oczyścić krew z toksycznych substancji i utrzymać naszą wątrobę w dobrej formie. Rzodkiewka obniża wysoki poziom bilirubiny, który powoduje żółtaczkę, stymuluje transport tlenu w organizmie oraz chroni żyły i tętnice przed stanami zapalnymi i stwardnieniem.

Ponadto wspomaga procesy metaboliczne i prawidłową syntezę kolagenu. Rzodkiewkę powinny włączyć do swojego codziennego menu ci, którzy borykają się nadwagą i otyłością i chcą pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Dotyczy to również pacjentów ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu LDL we krwi, którzy znajdują w się w grupie ryzyka miażdżycy, udaru mózgu i chorób serca.

Warto dodać, że dzięki wysokiej zawartości włókna pokarmowego, rzodkiewka przyspiesza perystaltykę jelit i niczym miotła wymiata z układu pokarmowego zalegające w nim szkodliwe dla zdrowia zbędne produkty przemiany materii.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić