Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Jedz ją codziennie. Chroni przed rakiem i wzmacnia jelita

5

Rzodkiewka to jedno z pierwszych warzyw, które wraz z nadejściem wiosny pojawiają się w naszych ogródkach. Jest doskonałym uzupełnieniem twarożku, kanapek, pasty jajecznej lub sałatki. Jak się okazuje, poza walorami kulinarnymi, posiada również niezwykłe właściwości, z których wiele osób może nie zdawać sobie sprawy.

Jedz ją codziennie. Chroni przed rakiem i wzmacnia jelita
Rzodkiewkę warto dodawać do wielu potraw, ma niesamowite właściwości (Getty Images, October22)

Każdy doskonale zna charakterystyczny lekko ostry smak i specyficzny aromat rzodkiewki. Warto jednak bliżej się jej przyjrzeć i dowiedzieć się jakie walory zdrowotne posiada to niepozorne warzywo. Korzeń rzodkiewki zawiera m.in. witaminę C, witaminy należące do grupy B, błonnik pokarmowy, potas, siarkę, sód, wapń, magnez i antocyjany.

Dzięki obecności wspomnianych wyżej prozdrowotnych elementów podnosi odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, usprawniają pracę układu moczowego i wzmacnia kondycję naszych nerek. Substancje zawarte w rzodkiewce wykazują również właściwości przeciwutleniające, co sprawia, że obniżają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, chronią nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i spowalniają proces starzenia się organizmu.

Regularne sięganie po to popularne warzywo pomaga oczyścić krew z toksycznych substancji i utrzymać naszą wątrobę w dobrej formie. Rzodkiewka obniża wysoki poziom bilirubiny, który powoduje żółtaczkę, stymuluje transport tlenu w organizmie oraz chroni żyły i tętnice przed stanami zapalnymi i stwardnieniem.

Ponadto wspomaga procesy metaboliczne i prawidłową syntezę kolagenu. Rzodkiewkę powinny włączyć do swojego codziennego menu ci, którzy borykają się nadwagą i otyłością i chcą pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Dotyczy to również pacjentów ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu LDL we krwi, którzy znajdują w się w grupie ryzyka miażdżycy, udaru mózgu i chorób serca.

Warto dodać, że dzięki wysokiej zawartości włókna pokarmowego, rzodkiewka przyspiesza perystaltykę jelit i niczym miotła wymiata z układu pokarmowego zalegające w nim szkodliwe dla zdrowia zbędne produkty przemiany materii.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Trenował reprezentację Polski w czasach PRL. Teraz grzmi: "To nie jest zespół"
Wspólny zakup losu w Eurojackpot? Jest jeden haczyk
Spędził 46 lat w celi śmierci. Otrzyma gigantyczne odszkodowanie
Brytyjka pojechała na wieczór panieński do Krakowa. "Nigdy tu nie wrócę"
Hipokryzja na drodze? Nagranie z Krakowa wywołało burzę
Ważne zmiany dla podróżujących do Wielkiej Brytanii! Nowy obowiązek
Tego dnia rozpoczną strajk. Odwołają wszystkie loty
Nie żyje 19-letni piłkarz. Doszło do tragicznego wypadku
Trump o wycieku planów ataku na Jemen. "Małe potknięcie, nic poważnego"
Ostatnie pożegnanie Jadwigi Komorowskiej. Poseł wyjawił, jak wspomina zmarłą
Radioaktywne odpady składowane w jeziorze. Doszło do katastrofy
Szkoły w czasach PRL-u. Jasiu, marsz do kąta!
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić