Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Jedz jak najczęściej. Obniż swój wiek metaboliczny nawet o 20 lat

18

Metaboliczny wiek dostarcza nam informacji o stanie naszego ciała. Na ten wskaźnik wpływają nie tylko genetyka i metaboliczne procesy, ale również aktywność fizyczna, styl życia i nawyki żywieniowe. Dzięki zdrowym wyborom żywieniowym możemy znacznie obniżyć swój metaboliczny wiek - nawet o 20 lat. Oto lista produktów, które w tym pomagają.

Jedz jak najczęściej. Obniż swój wiek metaboliczny nawet o 20 lat
Wiśnie (Getty Images)

Jednym z produktów jest czerwona papryka. To warzywo bogate w witaminę C. Wzmacnia organizm, uszczelnia naczynia krwionośne, spowalnia proces starzenia, chroni przed wolnymi rodnikami i zmniejsza ryzyko nowotworów.

Oprócz czerwonej papryki warto również sięgać po czarną porzeczkę, natkę pietruszki, brukselkę, dziką różę i liście chrzanu, które także są bogatym źródłem witaminy C.

Co ponadto warto spożywać? Dodanie leśnych owoców do diety, takich jak jagody, przynosi mnóstwo korzyści. Jagody są bogate w witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C, a także wapń, żelazo i fosfor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Papryka to witaminowa bomba. Czym różnią się poszczególne odmiany?

Jagody wzmacniają odporność, poprawiają krążenie i wspomagają procesy metaboliczne. Pomagają także usunąć toksyny z organizmu. Można je spożywać zarówno na surowo, jak i przetworzone. Surowe jagody pomagają przy zaparciach, a przeciery i soki przy biegunce.

Z innych zdrowych owoców, warto pamiętać o wiśniach. To prawdziwe "bomby" witaminowe, zawierające dużo żelaza, potasu, magnezu, fosforu, kwasu foliowego oraz witamin A, B i C. 82% ich składu to woda, co sprawia, że są soczyste i orzeźwiające.

Poza smakiem poprawiają przemianę materii, przyspieszają spalanie tłuszczu, obniżają cholesterol, łagodzą stany zapalne i wspomagają walkę z bezsennością.

Co poza owocami? To Cię zaskoczy!

Owies jest zalecany do odbudowy flory bakteryjnej i obniżenia poziomu cholesterolu. Zmniejsza też ryzyko udaru mózgu, zawału serca i miażdżycy.

Jest bogaty w rozpuszczalny błonnik, co korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Dodatkowo wspiera układ odpornościowy i stabilizuje poziom cukru we krwi.

Szczególnie wartościowe są jogurty naturalne, chude twarogi i kefiry, które są świetnym źródłem wapnia.

Nabiał wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i dba o właściwe krzepnięcie krwi. Najlepiej wybierać produkty bez dodatku soli i o niskiej zawartości tłuszczu.

Czym jest wiek metaboliczny?

Wiek metaboliczny to stosunek podstawowej przemiany materii (BMR) lub liczby kalorii spalanych przez organizm w spoczynku do średniego BMR dla osób w określonym wieku w populacji ogólnej.

To termin używany szczególnie w branży fitness. Dzięki niemu można opisać ogólną sprawność i aktywność metaboliczną. Według testosterone.pl, wiek metaboliczny to liczba, która pochodzi z porównania podstawowego tempa metabolizmu ze średnim podstawowym tempem metabolizmu innych osób w tym samym wieku chronologicznym.

Wiek metaboliczny można zbadać u dietetyka lub na siłowni dzięki wadze skanującej nasze ciało. Pokaże ona ilość potrzebnych kalorii, masę mięśniową czy ilość tkanki tłuszczowej. Najlepiej mierzyć się w tych samych porach dnia, po porannej toalecie oraz w podobnym ubiorze.

Autor: MTK
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić