Tłuste ryby
Tuńczyk, łosoś, pstrąg czy śledź zawierają sporo kwasów omega-3, które podnoszą dobry cholesterol HDL, a także obniżają poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Zdaniem lekarzy i ekspertów żywieniowych, w trosce o naszą kondycję zdrowotną, powinniśmy spożywać ryby co najmniej dwa razy w ciągu tygodnia.
Sezam
Żeby wzmocnić i oczyścić nasze tętnice, zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo nadwagi, otyłości i dolegliwości związanych z układem krążenia, należy włączyć do swojej diety ziarna sezamu. Obecne w nich nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają gromadzeniu się nadmiaru cholesterolu we krwi.
Pomidory
Najcenniejszą substancją, jaką znajdziemy w pomidorach, jest likopen. To silny przeciwutleniacz, który chroni nasze żyły i tętnice przed zgubnym wpływem cholesterolu. Likopen spowalnia odkładanie się blaszek miażdżycowych zmniejszających przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. Żeby obniżyć ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu, warto jeść pomidory kilka razy w tygodniu.
Oliwa
W oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia znajdziemy znaczne ilości cennych kwasów tłuszczowych. Jej regularnie spożywanie pomaga oczyścić naczynia krwionośne ze złogów. Poza tym oliwa z oliwek jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które niszczą szkodliwe wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.
Imbir
Imbir wykazuje właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu skutecznie chroni nasz organizm przed rozwojem stanów zapalnych. Gingerol, który odpowiada za ostry smak tej rośliny, reguluje krążenie krwi. Z imbiru można przygotować leczniczy napar, nalewkę, sok, syrop lub dodać go do ulubionej potrawy.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie