Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Jedz je jak najczęściej. Organizm będzie wdzięczny

28

Żeby zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, powinniśmy przede wszystkim pamiętać o regularnej aktywności fizycznej i zadbać o zdrową dietę, która wzmocni nasze naczynia krwionośne. Dowiedz się, które produkty pomogą ci oczyścić tętnice ze złogów cholesterolu.

Jedz je jak najczęściej. Organizm będzie wdzięczny
Nienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte m.in. w sezamie, zapobiegają gromadzeniu się nadmiaru cholesterolu (Getty Images, Vladimir Jovanovic)

Tłuste ryby

Tuńczyk, łosoś, pstrąg czy śledź zawierają sporo kwasów omega-3, które podnoszą dobry cholesterol HDL, a także obniżają poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Zdaniem lekarzy i ekspertów żywieniowych, w trosce o naszą kondycję zdrowotną, powinniśmy spożywać ryby co najmniej dwa razy w ciągu tygodnia.

Sezam

Żeby wzmocnić i oczyścić nasze tętnice, zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo nadwagi, otyłości i dolegliwości związanych z układem krążenia, należy włączyć do swojej diety ziarna sezamu. Obecne w nich nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają gromadzeniu się nadmiaru cholesterolu we krwi.

Pomidory

Najcenniejszą substancją, jaką znajdziemy w pomidorach, jest likopen. To silny przeciwutleniacz, który chroni nasze żyły i tętnice przed zgubnym wpływem cholesterolu. Likopen spowalnia odkładanie się blaszek miażdżycowych zmniejszających przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. Żeby obniżyć ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu, warto jeść pomidory kilka razy w tygodniu.

Oliwa

W oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia znajdziemy znaczne ilości cennych kwasów tłuszczowych. Jej regularnie spożywanie pomaga oczyścić naczynia krwionośne ze złogów. Poza tym oliwa z oliwek jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które niszczą szkodliwe wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.

Imbir

Imbir wykazuje właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu skutecznie chroni nasz organizm przed rozwojem stanów zapalnych. Gingerol, który odpowiada za ostry smak tej rośliny, reguluje krążenie krwi. Z imbiru można przygotować leczniczy napar, nalewkę, sok, syrop lub dodać go do ulubionej potrawy.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Obejrzyj także: Kwiaty wykorzystywane w kosmetyce
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić