Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Jedz jedno dziennie. Efekty przerosną twoje oczekiwania

117

Jeden z najpopularniejszych polskich owoców wyróżnia się nie tylko delikatnym słodko-kwaśnym smakiem, ale również zawartością wielu cennych składników odżywczych. Jabłka wykazują ponadto prozdrowotne właściwości, dzięki którym zmniejszają ryzyko rozwoju poważnych chorób. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po jabłka codziennie.

Jedz jedno dziennie. Efekty przerosną twoje oczekiwania
Jabłka warto jeść codziennie (Getty Images, © 2018 Annick Vanderschelden)

W jabłkach znajdziemy m.in. witaminę A, C, E, K, J, witaminy z grupy B, a także cynk, magnez, potas, żelazo, beta-karoten, luteinę, flawonoidy, błonnik, polisacharydy, pektyny, zeaksantynę i kryptoksantynę. Te smaczne owoce wykazują właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Poza tym substancje obecne w jabłkach pomagają obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą, udarem mózgu i zawałem serca.

Zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że stała obecność jabłek w codziennej diecie opóźnia proces starzenia się organizmu, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i niszczy szkodliwe wolne rodniki. Szczególnie warto po nie sięgać ze względu na znaczne ilości błonnika pokarmowego, który przyspiesza perystaltykę jelit, wymiata z nich złogi pokarmowe, obniża prawdopodobieństwo zachorowania na raka okrężnicy i przyśpiesza spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Kolejną zaletą tego popularnego produktu spożywczego jest jego korzystny wpływ na pracę układu odpornościowego, układu pokarmowego i układu krążenia. Z badań specjalistów z University of Oxford, które zostały zamieszone w czasopiśmie "British Medical Journal", wynika, że jabłka mogą działać podobnie na nasz organizm jak statyny. Są to preparaty chroniące przed chorobą wieńcową i innymi schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.

Jak się okazuje, osoby po 50. roku życia, które codziennie jedzą jabłka, są mniej zagrożone poważnymi problemami kardiologicznymi. Wyniki badań opublikowanych na łamach czasopisma "Public Health Nutrition" potwierdziły, że osoby regularnie sięgające po jabłka są o 50 proc. mniej narażone na rozwój nowotworu przełyku i żołądka. Do tych wniosków doszli włoscy eksperci z uniwersytetu w Perugii. Z analizy wynika również, że jedzenie jabłek o 25 proc. zmniejsza ryzyko raka płuc i o 20 proc. obniża ryzyko nowotworu piersi u kobiet. Żeby skorzystać z ich licznych prozdrowotnych właściwości, wystarczy codziennie jeść przynajmniej jedno jabłko.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić