Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Jedz, nie żałuj sobie. Czyści jelita ze złogów i zalegających toksyn

39

Cytryny są jednymi z najpopularniejszych owoców cytrusowych w naszym kraju i od bardzo dawna słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych. Można z nich przyrządzić lemoniadę dodać do naszych ulubionych potraw czy koktajli. Mało kto wie, że cytrynę można również ukisić. W trosce o swoje zdrowie koniecznie włącz ten produkt do menu.

Jedz, nie żałuj sobie. Czyści jelita ze złogów i zalegających toksyn
Jakie właściwości mają kiszone cytryny? (Licencjodawca, montiannoowong)

Jak przygotować kiszone cytryny?

Do przygotowania cytrynowej kiszonki będziemy potrzebowali przede wszystkim cytryn oraz przegotowanej lub mineralnej wody, soli morskiej i wyparzonego wcześniej dużego słoika. Na początek cytryny dokładnie myjemy cytryny i przekrawamy na krzyż ( tak, żeby się nie rozpadły), do każdej z nich wsypujemy łyżkę soli i zamykamy, a potem zapełniamy nimi cały szklany pojemnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zaskakujące badania: dzięki cytrynie czujesz się szczuplej

Następnie owoce zalewamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny zmieszanym z wodą. Żeby wzbogacić smak i walory zdrowotne kiszonki dodajmy do niej czarny pieprz, liście laurowe, goździki, rozmaryn, cynamon i imbir. Słój zakręcamy i zostawiamy na ok. 4 tygodnie w ciemnym miejscu, w którym panuje temperatura pokojowa. Należy pamiętać, żeby raz na jakiś czas potrząsać słojem. Po upływie odpowiedniej ilości czasu kiszone cytryny witaminy do lodówki. Drobno pokrojone owoce razem z sokiem warto dodawać do naszych ulubionych dań.

Niezwykłe właściwości kiszonych cytryn

Zarówno świeże, jak i kiszone cytryny są bogatym źródłem witaminy C, która podnosi naszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje atakujące nasz organizm zwłaszcza w okresie zimowym. Obecne w tym cytrusie antyoksydanty zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, redukują szkodliwy nadmiar wolnych rodników w organizmie i spowalniają proces starzenia się komórek.

Poza tym domowe preparaty przygotowane na bazie cytryn pomagają oczyścić nasze ciało z toksycznych substancji. W kiszonych cytrynach znajduje się również kwas mlekowy, który poprawia trawienie i usprawnia pracę jelit, usuwając z nich szkodliwe złogi pokarmowe i reguluje ich florę bakteryjną.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 23.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje prokremlowski propagandysta. Sam zgłosił się do służby
Zmiany w rosyjskiej armii. Generał zgrupowania "Południe" zdymisjonowany
Tak skakali Polacy w Lillehammer. Wyniki nasuwają wnioski
Brutalnie pobili dwie osoby w Skorzęcinie. Policja publikuje ich wizerunki
Dotarli do sąsiadów Karola Nawrockiego. Tak o nim mówią na osiedlu
Listy egzekucyjne Rosji. Ukraińscy nauczyciele i duchowni wśród celów
Opolskie: w bazach ZUS coraz mniej Ukraińców. Przybywa natomiast Kolumbijczyków
ISW: rosyjski atak Oriesznikiem miał przestraszyć Zachód i Ukrainę
Nie będzie szybkiej kolei na linii Poznań-Berlin? "Niemcy nie są zainteresowani"
14-letnia Natalia nie żyje. Żałoba po tragicznym wypadku w Parszowie
Ponad połowa Polaków w ostatnich latach odwiedziła jarmark świąteczny
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić