Płatki orkiszowe to świetna alternatywa owsianek
Płatki orkiszowe są nieco mniej kaloryczne (330 kcal w 100 g) od owsianych (366 kcal w 100 g).
Znajduje się w nich odrobinę więcej białka, mniej tłuszczu i znacznie więcej węglowodanów.
Indeks glikemiczny produktów jest podobny (42 IG owsiane; 45 IG orkiszowe).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten mało popularny produkt jest cennym źródłem wielu składników odżywczych. W płatkach orkiszowych znajdziemy witaminę A, E, D oraz witaminy z grupy B.
Zawierają również fosfor, żelazo, cynk, mangan, miedź i kobalt.
Płatki orkiszowe to doskonałe źródło błonnika pokarmowego i kwasu krzemowego. Warto jednak pamiętać, że nie są zalecane osobom z nietolerancją glutenu i celiakią.
Lepszym wyborem będą bezglutenowe produkty.
Nie tylko dla zdrowia, również dla urody
Błonnik pokarmowy i witamina D to połączenie idealne, szczególnie dla osób dbających o figurę.
Płatki orkiszowe zapewniają uczucie sytości, wspierają perystaltykę jelit i wspomagają usuwanie zalegających w jelitach resztek.
Z kolei witamina D wzmacnia kości i wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.
Regularne spożywanie płatków orkiszowych nie tylko pozytywnie wpływa na zdrowie, ale też na nasz wygląd. Kwas krzemowy zawarty w płatkach orkiszowych korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Witamina E, nazywana też witaminą młodości, jest silnym przeciwutleniaczem, który opóźnia procesy związane ze starzeniem.
W płatkach orkiszowych znajdziemy witaminę A, która korzystnie wpływa na wzrok. Ponadto produkt wspiera pracę układu odpornościowego i jest zalecany osobom z anemią ze względu na wysoką zawartość żelaza, które wspiera prawidłowe działanie układu krążenia.
Wszechstronny produkt spożywczy
Płatki orkiszowe można przygotować na wiele sposobów. Lekko orzechowy smak sprawia, że świetnie sprawdzą się w towarzystwie owoców lub orzechów, czekolady i wiórków kokosowych. To doskonały dodatek do naleśników.
Przed spożyciem płatki orkiszowe warto namoczyć, by ograniczyć tzw. substancje antyodżywcze.
Wodę należy odlać przed gotowaniem. Z produktem nie należy też przesadzać – nadmierne spożycie może prowadzić do niedoborów.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.