Odpowiednie stężenie fluoru w ciele człowieka jest ważne dla zdrowia, niestety w niektórych przypadkach ten pierwiastek może wykazywać silne właściwości toksyczne. Jego nadmiar zaburza prawidłowe oddychanie tkankowe i przyczynia się do powstawania wolnych rodników wywołujących stres oksydacyjny. Niewłaściwe dawkowanie fluoru wpływa niekorzystnie na tolerancję glukozy oraz na przemianę węglowodanów, białek i lipidów. Działa także negatywnie na syntezę hormonów przysadki mózgowej, tarczycy i przytarczyc.
Zobacz także: Fluor w pitnej wodzie może bardzo zaszkodzi
Do objawów przewlekłego zatrucia fluorem można zaliczyć szkliwo plamkowate, czyli pojawienie się na emaliach zębów kredowobiałych plamek. W bardziej zaawansowanym stadium choroby u pacjenta można zauważyć rozległe plamy i pasma o rdzawym lub brunatnym zabarwieniu. W tym przypadku szkliwo staje się ciemniejsze i pęka, a zęby są mniej wytrzymałe i mogą zmieniać swój kształt.
Nieprawidłowe stężenie fluoru w organizmie upośledza również metabolizm kości i syntezę kolagenu. W rezultacie kości są bardziej kruche, a więzadła mają obniżoną elastyczność. Fluoroza zaburza gospodarkę magnezu, wapnia, fosforu i zwiększa absorpcję glinu.
Przy ostrym zatruciu fluorem mogą się pojawić takie dolegliwości, jak wymioty, drżenie mięśni, ślinotok, łzawienie biegunka, zaburzenia czynności układu sercowo-naczyniowego i oddechowego. Wdychanie fluorków może powodować kaszel, duszności, gorączkę, ból w klatce piersiowej, zmiany skórne, problemy neurologiczne.
W skrajnych przypadkach zatrucie fluorem może doprowadzić do zapaści i przedwczesnej śmierci. Przewlekłe i ostre zatrucie tym pierwiastkiem może być spowodowane nadmiarem fluoru w diecie lub ekspozycją na toksyczne związki fluoru obecne w zanieczyszczonym powietrzu.
Fluor znajdziemy nie tylko w paście do zębów. Znajduje się też w wodzie pitnej, ale też w herbacie, rybach, produktach pełnoziarnistych i serach: żółtych, pleśniowych i topionych.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.