Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Jest tak niezdrowy jak cukier. Naukowcy potwierdzają

35

Cukier, miód, słodzik czy syrop z agawy? To, czym słodzisz, ma znaczenie. Podczas Brytyjskiego Festiwalu Nauki wezwano jednak słuchaczy do tego, by przestali słuchać celebrytów i w kwestii cukru zapamiętali sobie jedną ważną rzecz.

Jest tak niezdrowy jak cukier. Naukowcy potwierdzają
Syrop z agawy wbrew pozorom nie jest zdrowszą alternatywą cukru (Getty Images, brent Hofacker)

Nadmiar cukru w diecie może prowadzić do stanów zapalnych będących podłożem przewlekłych chorób, a także do otyłości, chorób serca i wątroby, cukrzycy typu 2, próchnicy, ubytku minerałów z kości i przewlekłego zmęczenia.

Co jakiś czas pojawiają się jednak doniesienia o nowych, lepszych rodzajach cukru, które mogą stanowić alternatywę dla klasycznej sacharozy.

Cukier to cukier

Dietetyk i wykładowca żywienia na brytyjskim Uniwersytecie Coventry dr Duane Mellor wezwał uczestników festiwalu do ignorowania samozwańczych guru dietetyki, którymi często bywają schodzący na ścieżkę oświecenia i tzw. czystego jedzenia influencerzy.

Czym słodzić? Należy pamiętać o najważniejszym. Że cukier to cukier - powiedział.

Wspomniał, że syrop z agawy – popularny i drogi zamiennik białego cukru - ma niską zawartość sacharozy i niski indeks glikemiczny, więc uważa się go za zdrową alternatywę "białej śmierci".

W rzeczywistości jest jednak bogaty w inny rodzaj cukru, fruktozę. Czyni go to zbliżonym składem do standardowej postaci cukru przetworzonego, który w dużej mierze obwiniany jest za otyłość.

Zrównoważona dieta

Jego zdaniem rozwiązanie jest jedno - to ograniczenie spożycia cukru w jakiejkolwiek postaci. Rozwiązania, którymi zachwycają się celebryci, są bowiem chwilowe i zanadto kosztowne.

Znacznie rozsądniej zainwestować w zdrową, zrównoważoną dietę - jeśli na co dzień będziemy odżywiać się zdrowo, niewielka ilość cukru spożyta od czasu do czasu nie zaszkodzi.

Warto w takich sytuacjach sięgnąć po miód, który, choć również jest wysokokaloryczny i nie powinien być spożywany w nadmiarze, zawiera minerały (magnez i żelazo) i witaminy z grupy B oraz ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Wspiera przy tym układ odpornościowy i trawienny oraz zapobiega uszkodzeniom komórek.

Musimy się zrelaksować i nie skupiać się tak bardzo na każdej pojedynczej części naszej diety. Warto przyjrzeć się całości naszego żywienia - podsumował dr Mellor.
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić