Nadmiar cukru w diecie może prowadzić do stanów zapalnych będących podłożem przewlekłych chorób, a także do otyłości, chorób serca i wątroby, cukrzycy typu 2, próchnicy, ubytku minerałów z kości i przewlekłego zmęczenia.
Co jakiś czas pojawiają się jednak doniesienia o nowych, lepszych rodzajach cukru, które mogą stanowić alternatywę dla klasycznej sacharozy.
Czytaj też: Usuwa toksyny z organizmu. Skarb dla jelit
Cukier to cukier
Dietetyk i wykładowca żywienia na brytyjskim Uniwersytecie Coventry dr Duane Mellor wezwał uczestników festiwalu do ignorowania samozwańczych guru dietetyki, którymi często bywają schodzący na ścieżkę oświecenia i tzw. czystego jedzenia influencerzy.
Czym słodzić? Należy pamiętać o najważniejszym. Że cukier to cukier - powiedział.
Wspomniał, że syrop z agawy – popularny i drogi zamiennik białego cukru - ma niską zawartość sacharozy i niski indeks glikemiczny, więc uważa się go za zdrową alternatywę "białej śmierci".
W rzeczywistości jest jednak bogaty w inny rodzaj cukru, fruktozę. Czyni go to zbliżonym składem do standardowej postaci cukru przetworzonego, który w dużej mierze obwiniany jest za otyłość.
Zrównoważona dieta
Jego zdaniem rozwiązanie jest jedno - to ograniczenie spożycia cukru w jakiejkolwiek postaci. Rozwiązania, którymi zachwycają się celebryci, są bowiem chwilowe i zanadto kosztowne.
Znacznie rozsądniej zainwestować w zdrową, zrównoważoną dietę - jeśli na co dzień będziemy odżywiać się zdrowo, niewielka ilość cukru spożyta od czasu do czasu nie zaszkodzi.
Warto w takich sytuacjach sięgnąć po miód, który, choć również jest wysokokaloryczny i nie powinien być spożywany w nadmiarze, zawiera minerały (magnez i żelazo) i witaminy z grupy B oraz ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Wspiera przy tym układ odpornościowy i trawienny oraz zapobiega uszkodzeniom komórek.
Musimy się zrelaksować i nie skupiać się tak bardzo na każdej pojedynczej części naszej diety. Warto przyjrzeć się całości naszego żywienia - podsumował dr Mellor.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.