Mrożone liście molokhii znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością i marketach spożywczych. Zupa z molokhii jest jedną z egipskich potraw narodowych. Możemy jej skosztować również na Cyprze czy w Tunezji.
Danie ma lekko kleistą konsystencję i gorzkawy smak. Molokhia zawiera takie cenne składniki jak witaminy A i C, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń, cynk i beta-karoten. Dlatego też mówi się, że jest to jedna z najzdrowszych zup na świecie.
Przez niektórych jest uznawana za afrodyzjak. Poza tym wykazuje właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu obniża ryzyko nowotworów, niszczy wolne rodniki i opóźnia proces starzenia się organizmu.
Molokhia. Składniki zupy:
- opakowanie mrożonych liści molokhii,
- 1 litr rosołu,
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry,
- 2 łyżki drobno posiekanego czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki pieprzu cayenne,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- cytryna.
Molokhia. Sposób przygotowania
Na początek należy rozgrzać oliwę na patelni, połowę porcji czosnku z solą i kolendrą. Róbmy to ostrożnie, żeby nie przypalić naszej mieszanki. Do wcześniej przygotowanego wywaru na bazie warzyw i mięsa wrzucamy rozmrożone liście molokhii i świeży czosnek. Zupę gotujemy przez 20 minut, po czym wlewamy do niej podsmażony czosnek i kolendrę. Potrawę podgotowujemy jeszcze przez chwilę, dodajemy do niej świeży sok z cytryny i odrobinę pieprzu. Molokhię można podawać z ryżem lub kaszą i mięsem z rosołu.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.