Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Ewa Sas
Ewa Sas | 

Jest za darmo i ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Mimo to mało kto ją jada

6

Morwa jest w Polsce łatwo dostępna - rośnie dziko i właściwie każdy może ją uprawiać w swoim ogródku. Ale mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jakie właściwości zdrowotne posiada. A takowych im nie brakuje - zarówno jeśli chodzi o owoce morwy białej, czarnej czy czerwonej.

Jest za darmo i ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Mimo to mało kto ją jada
Owoce morwy są bogate we właściwości odżywcze (Wikimedia Commons)

Morwa pochodzi z Azji - w szczególności Chin i Indii. Uprawiano ją od tysięcy lat. Liśćmi morwy żywią się jedwabniki.

Owoce morwy wyglądają jak jeżyny, a do tego są słodkie i soczyste. Morwę można spotkać w naszym kraju dziko rosnącą zarówno na terenach wiejskich, jak i w parkach. W przeciwieństwie do malin czy aronii, owoce morwy nie są popularne. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele właściwości zdrowotnych posiadają.

Morwa - mało popularny owoc, pełen właściwości odżywczych

Owoce morwy są pełne witamin, minerałów i związków biologicznie aktywnych. Jej regularne spożywanie przynosi nam wiele korzyści zdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Trójkolorowa bruschetta z domowym pesto. Przekąska, obok której nie można przejść obojętnie

Owoce morwy są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga gojenie się ran. Działa też jak silny antyoksydant. Jest też źródłem żelaza, zwłaszcza w postaci suszonej - to cenne dla osób cierpiących na anemię czy kobiet w ciąży. Morwa jest bogata w przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia i wspierają pracę serca. Obniża też poziom cukru we krwi.

Owoce morwy są źródłem błonnika, witaminy K oraz wapnia a także witamin z grupy B.

Morwa w kuchni. Można ją jeść na wiele sposobów

W smaku owoce morwy przypominają jeżyny i winogrona. Najsłodsza jest morwa biała, a czerwona i czarna mają wyrazisty i lekko kwaskowaty smak. Jednak świeże owoce nie są zbytnio trwałe, dlatego można ją jeść też na inne sposoby. Morwę można ususzyć i jadać jako dodatek np. do musli czy sałatek. Z owoców morwy można też przyrządzać dżemy bądź konfitury. Do obniżenia poziomu cukru we krwi idealne będą herbaty bądź napary przyrządzane z liści morwy. Ci, którzy lubią słodkości, z powodzeniem mogą przyrządzać tarty, muffiny bądź ciasta z jej dodatkiem

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Polak zaginął w dżungli. Bliscy zabierają głos. "Będziemy napierać"
Niepokojące wieści dla rolników. Muszą przygotować się na trudne warunki
Wyniki sondaży z USA. Tak Amerykanie oceniają Donalda Trumpa
Były doradca Bidena o zawieszeniu broni w Ukrainie. "Jestem bardzo sceptyczny"
Szokujące informacje. "Fala" nadal obecna w polskim wojsku?
Niepokojące wieści z USA. "Washington Post" pisze, co może zrobić Putin
Udawała, że ma raka. Wyłudzała pieniądze od partnera i oszukiwała dzieci
To nie fotomontaż. Film z żółtą dacią niesie się po sieci
Ekspert o relacjach USA-Iran. Czy możliwy jest reset?
Rosja grozi ukraińskim żołnierzom. Trump naciska na zawieszenie broni
Opanowali ścieżki rowerowe. Są zagrożeniem dla bezpieczeństwa
Uwięzieni astronauci jeszcze nie wrócą do domu. Start Falcon 9 odwołano
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić