Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Ewa Sas
Ewa Sas | 

Jest za darmo i ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Mimo to mało kto ją jada

6

Morwa jest w Polsce łatwo dostępna - rośnie dziko i właściwie każdy może ją uprawiać w swoim ogródku. Ale mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jakie właściwości zdrowotne posiada. A takowych im nie brakuje - zarówno jeśli chodzi o owoce morwy białej, czarnej czy czerwonej.

Jest za darmo i ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Mimo to mało kto ją jada
Owoce morwy są bogate we właściwości odżywcze (Wikimedia Commons)

Morwa pochodzi z Azji - w szczególności Chin i Indii. Uprawiano ją od tysięcy lat. Liśćmi morwy żywią się jedwabniki.

Owoce morwy wyglądają jak jeżyny, a do tego są słodkie i soczyste. Morwę można spotkać w naszym kraju dziko rosnącą zarówno na terenach wiejskich, jak i w parkach. W przeciwieństwie do malin czy aronii, owoce morwy nie są popularne. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele właściwości zdrowotnych posiadają.

Morwa - mało popularny owoc, pełen właściwości odżywczych

Owoce morwy są pełne witamin, minerałów i związków biologicznie aktywnych. Jej regularne spożywanie przynosi nam wiele korzyści zdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Trójkolorowa bruschetta z domowym pesto. Przekąska, obok której nie można przejść obojętnie

Owoce morwy są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga gojenie się ran. Działa też jak silny antyoksydant. Jest też źródłem żelaza, zwłaszcza w postaci suszonej - to cenne dla osób cierpiących na anemię czy kobiet w ciąży. Morwa jest bogata w przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia i wspierają pracę serca. Obniża też poziom cukru we krwi.

Owoce morwy są źródłem błonnika, witaminy K oraz wapnia a także witamin z grupy B.

Morwa w kuchni. Można ją jeść na wiele sposobów

W smaku owoce morwy przypominają jeżyny i winogrona. Najsłodsza jest morwa biała, a czerwona i czarna mają wyrazisty i lekko kwaskowaty smak. Jednak świeże owoce nie są zbytnio trwałe, dlatego można ją jeść też na inne sposoby. Morwę można ususzyć i jadać jako dodatek np. do musli czy sałatek. Z owoców morwy można też przyrządzać dżemy bądź konfitury. Do obniżenia poziomu cukru we krwi idealne będą herbaty bądź napary przyrządzane z liści morwy. Ci, którzy lubią słodkości, z powodzeniem mogą przyrządzać tarty, muffiny bądź ciasta z jej dodatkiem

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
"Nie miał szans". Jest nagranie z kolizji motocyklisty w Warszawie
Napięta sytuacja w Turcji. Przedłużono zakaz zgromadzeń
Malowali swastyki na banerach wyborczych. Szuka ich policja
Wpadł do szamba. Nie żyje młody mężczyzna
Przyłapany na obwodnicy Trójmiasta. Nagranie niesie się po sieci
Akcja na Jaszczurówce. Wolontariusze pomagają żabom pokonać ulicę
Zwłoki na poddaszu. Tragedia w Płocku
Groza w Wiedniu. Natychmiast przerwali transmisje
Kreml o rozmowach z USA. Pozostanie tajemnicą
Smutny widok w polskich lasach. Problem narasta wiosną
Papież mógł umrzeć. Poruszająca relacja lekarza
Rosjanin pokazał nagranie. Odwiedzili go żołnierze Putina
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić