Nowy probiotyk
Doktorantka Daniela Betancurt-Anzoli z Pennsylvania State University skupiła się w swoim badaniu na analizie genomów bakterii jelitowych w celu identyfikacji genów odpowiedzialnych za interakcje z metalami. Szczególną uwagę zwróciła na geny umożliwiające przekształcanie niebezpiecznych związków rtęci w mniej toksyczne formy oraz wchłanianie metali ciężkich.
Jednym z etapów badania była analiza reakcji drobnoustrojów jelitowych ludzi i myszy na ekspozycję na rtęć za pomocą sekwencjonowania metagenomicznego. Otrzymane wyniki pozwoliły naukowcom opracować probiotyk, który ma na celu zapobieganie zatrucie rtęcią. W tym celu wykorzystano geny bakterii Bacillus megaterium (znane z wyjątkowej odporności na metylortęć) i wprowadzono je do szczepów Lacticaseibacillus, rodzaju bakterii kwasu mlekowego.
Zobacz także: Fatalne wieści. Wielbiciele truskawek będą załamani
Dr Betancurt-Anzola podkreśliła, że opracowany probiotyk jest obiecującym rozwiązaniem. Bakterie probiotyczne obecne w jelitach będą w stanie wychwycić metylortęć i wyeliminować ją z organizmu.
Narażenie na rtęć
Osoby, które spożywają dużo ryb i owoców morza, zwłaszcza tych pochodzących z zanieczyszczonych wód, są najbardziej narażone na dostanie się metylortęci do organizmu.
Substancja ta może pozostawać w organizmie przez dłuższy czas i oddziaływać toksycznie na cały organizm, ze szczególnym uwzględnieniem układu nerwowego. Metylortęć może powodować więc uszkodzenia komórek mózgowych i prowadzić do ataksji (trudności w utrzymaniu równowagi i koordynacji ruchowej), uszkodzenia słuchu i wzroku oraz zaburzeń psychicznych.
Zobacz także: Stosujesz te lekarstwa? Truskawek unikaj jak ognia
Obecnie badacze skupiają się na zbadaniu interakcji drobnoustrojów jelitowych z rtęcią, ale planują również badania dotyczące innych metali. Ich głównym celem jest opracowanie takiego systemu interwencji, który pomoże obniżyć poziomy niebezpiecznych metali i jednocześnie zwiększy wchłanianie tych, które są niezbędne dla zdrowia.