pogoda
Warszawa
Kamil S. Sikora | 

Karmią raka. Podnoszą trójglicerydy i zapychają żyły

587

Żywność może być zarówno lekarstwem - wtedy wspiera prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, uzupełnia braki witamin i składników mineralnych, jak i trucizną, zwiększając ryzyko rozwoju groźnych chorób, m.in. raka. Dowiedz się, na jakie kancerogenne produkty powinieneś uważać.

Karmią raka. Podnoszą trójglicerydy i zapychają żyły
Słone przekąski zwiększają ryzyko raka (Matthew de Lange)

Żywność rakotwórcza, to produkty, w których znajdziemy szkodliwe związki, takie jak np. dioksyny, metale ciężkie, pestycydy, aflatoksyny czy bisfenol A. Związki te to kancerogeny. Mogą one uszkadzać komórki DNA i zwiększać tym samym rozwój choroby nowotworowej. Gdzie znajdziemy te rakotwórcze substancje?

Uważać należy na słone potrawy i przekąski. Sól nie tylko zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia, ale i innych chorób. Chlorek sodu wykazuje działanie drażniące i powoduje mikrouszkodzenia w obrębie błony śluzowej żołądka oraz przełyku. To dlatego może zwiększać ryzyko rozwoju raka tych organów. Ale słone przekąski mogą zawierać nie tylko sól. W popularnych słonych orzeszkach, pestkach czy ziarnach mogą znajdować się aflatoksyny. Zwłaszcza jeśli te produkty były niewłaściwie przechowywane i rozwinął się w nich grzyb.

Za rakotwórcze naukowcy uznali również mięso. Jest niebezpieczne dla naszego organizmu szczególnie wtedy, gdy często sięgamy po wysokoprzetworzone wyroby mięsne, takie jak konserwy, parówki, gotowe pierogi z mięsem czy pasztety. Wystarczy 100 g dziennie tego rodzaju żywności, by zwiększyć o jedną trzecią ryzyko rozwoju nowotworu trzustki, żołądka czy jelita grubego. W takich produktach znajdziemy też chemiczne konserwanty, sztuczne barwniki, duże ilości soli, a także syrop glukozowo-fruktozowy.

Te wszystkie składniki mogą powodować stany zapalne w organizmie. Nadmiar mięsa i żywności bogatej w tłuszcze zwierzęce czy olej palmowy nie wpływa też korzystnie na nasz układ sercowo-naczyniowy. Takie produkty podnoszą poziom cholesterolu, trójglicerydów, zapychają naczynia i zwiększają ryzyko rozwoju miażdżycy. Uważać trzeba nie tylko na przetworzone mięso, ale i na mięso grillowane, wędzone lub smażone.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Londyn. Sfrustrowany kierowca wjechał w protestujących aktywistów
W USA zawrzało. Dwulatka została deportowana do Hondurasu bez procesu?
Szokujące sceny w Gorzowie. Do akcji wkroczył zawodnik MMA
Pozuje na ulicach w samej bieliźnie. Tak Ham zbiera na pierścionek zaręczynowy
Chętnie sięgasz po kurczaka? Włoscy naukowcy nie mają dobrych wieści
Ma 86 lat i przystąpi do matury. Józef Peruga nie zamierza się poddawać
Tragedia podczas wystawy sprzętu wojskowego. Nie żyje czteroletni chłopiec
Co powiedziała Melania Trump? Dzięki niej prezydent USA uniknął niezręcznej sytuacji
Tanio i wyjątkowo. Te nieoblegane kierunki turystyczne zachwycą każdego
Bareja by się uśmiał. Tak załatwia się sprawy w białostockim urzędzie
Mieszkańcy osiedla w Lublinie przerażeni. "Szczury wielkości kotów"
Niszczył plakaty wyborcze jednego z kandydatów. "Miał na kurtce logo naszej firmy"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić