Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Karmią raka. Podnoszą trójglicerydy i zapychają żyły

586

Żywność może być zarówno lekarstwem - wtedy wspiera prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, uzupełnia braki witamin i składników mineralnych, jak i trucizną, zwiększając ryzyko rozwoju groźnych chorób, m.in. raka. Dowiedz się, na jakie kancerogenne produkty powinieneś uważać.

Karmią raka. Podnoszą trójglicerydy i zapychają żyły
Słone przekąski zwiększają ryzyko raka (Matthew de Lange)

Żywność rakotwórcza, to produkty, w których znajdziemy szkodliwe związki, takie jak np. dioksyny, metale ciężkie, pestycydy, aflatoksyny czy bisfenol A. Związki te to kancerogeny. Mogą one uszkadzać komórki DNA i zwiększać tym samym rozwój choroby nowotworowej. Gdzie znajdziemy te rakotwórcze substancje?

Uważać należy na słone potrawy i przekąski. Sól nie tylko zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia, ale i innych chorób. Chlorek sodu wykazuje działanie drażniące i powoduje mikrouszkodzenia w obrębie błony śluzowej żołądka oraz przełyku. To dlatego może zwiększać ryzyko rozwoju raka tych organów. Ale słone przekąski mogą zawierać nie tylko sól. W popularnych słonych orzeszkach, pestkach czy ziarnach mogą znajdować się aflatoksyny. Zwłaszcza jeśli te produkty były niewłaściwie przechowywane i rozwinął się w nich grzyb.

Za rakotwórcze naukowcy uznali również mięso. Jest niebezpieczne dla naszego organizmu szczególnie wtedy, gdy często sięgamy po wysokoprzetworzone wyroby mięsne, takie jak konserwy, parówki, gotowe pierogi z mięsem czy pasztety. Wystarczy 100 g dziennie tego rodzaju żywności, by zwiększyć o jedną trzecią ryzyko rozwoju nowotworu trzustki, żołądka czy jelita grubego. W takich produktach znajdziemy też chemiczne konserwanty, sztuczne barwniki, duże ilości soli, a także syrop glukozowo-fruktozowy.

Te wszystkie składniki mogą powodować stany zapalne w organizmie. Nadmiar mięsa i żywności bogatej w tłuszcze zwierzęce czy olej palmowy nie wpływa też korzystnie na nasz układ sercowo-naczyniowy. Takie produkty podnoszą poziom cholesterolu, trójglicerydów, zapychają naczynia i zwiększają ryzyko rozwoju miażdżycy. Uważać trzeba nie tylko na przetworzone mięso, ale i na mięso grillowane, wędzone lub smażone.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić