Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Karmią raka. Podnoszą trójglicerydy i zapychają żyły

586

Żywność może być zarówno lekarstwem - wtedy wspiera prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, uzupełnia braki witamin i składników mineralnych, jak i trucizną, zwiększając ryzyko rozwoju groźnych chorób, m.in. raka. Dowiedz się, na jakie kancerogenne produkty powinieneś uważać.

Karmią raka. Podnoszą trójglicerydy i zapychają żyły
Słone przekąski zwiększają ryzyko raka (Matthew de Lange)

Żywność rakotwórcza, to produkty, w których znajdziemy szkodliwe związki, takie jak np. dioksyny, metale ciężkie, pestycydy, aflatoksyny czy bisfenol A. Związki te to kancerogeny. Mogą one uszkadzać komórki DNA i zwiększać tym samym rozwój choroby nowotworowej. Gdzie znajdziemy te rakotwórcze substancje?

Uważać należy na słone potrawy i przekąski. Sól nie tylko zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia, ale i innych chorób. Chlorek sodu wykazuje działanie drażniące i powoduje mikrouszkodzenia w obrębie błony śluzowej żołądka oraz przełyku. To dlatego może zwiększać ryzyko rozwoju raka tych organów. Ale słone przekąski mogą zawierać nie tylko sól. W popularnych słonych orzeszkach, pestkach czy ziarnach mogą znajdować się aflatoksyny. Zwłaszcza jeśli te produkty były niewłaściwie przechowywane i rozwinął się w nich grzyb.

Za rakotwórcze naukowcy uznali również mięso. Jest niebezpieczne dla naszego organizmu szczególnie wtedy, gdy często sięgamy po wysokoprzetworzone wyroby mięsne, takie jak konserwy, parówki, gotowe pierogi z mięsem czy pasztety. Wystarczy 100 g dziennie tego rodzaju żywności, by zwiększyć o jedną trzecią ryzyko rozwoju nowotworu trzustki, żołądka czy jelita grubego. W takich produktach znajdziemy też chemiczne konserwanty, sztuczne barwniki, duże ilości soli, a także syrop glukozowo-fruktozowy.

Te wszystkie składniki mogą powodować stany zapalne w organizmie. Nadmiar mięsa i żywności bogatej w tłuszcze zwierzęce czy olej palmowy nie wpływa też korzystnie na nasz układ sercowo-naczyniowy. Takie produkty podnoszą poziom cholesterolu, trójglicerydów, zapychają naczynia i zwiększają ryzyko rozwoju miażdżycy. Uważać trzeba nie tylko na przetworzone mięso, ale i na mięso grillowane, wędzone lub smażone.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 23.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje prokremlowski propagandysta. Sam zgłosił się do służby
Zmiany w rosyjskiej armii. Generał zgrupowania "Południe" zdymisjonowany
Masz którąś z tych aplikacji na telefonie? Pozbądź się jej jak najszybciej
Tak skakali Polacy w Lillehammer. Wyniki nasuwają wnioski
Brutalnie pobili dwie osoby w Skorzęcinie. Policja publikuje ich wizerunki
Dotarli do sąsiadów Karola Nawrockiego. Tak o nim mówią na osiedlu
Listy egzekucyjne Rosji. Ukraińscy nauczyciele i duchowni wśród celów
Opolskie: w bazach ZUS coraz mniej Ukraińców. Przybywa natomiast Kolumbijczyków
ISW: rosyjski atak Oriesznikiem miał przestraszyć Zachód i Ukrainę
Nie będzie szybkiej kolei na linii Poznań-Berlin? "Niemcy nie są zainteresowani"
14-letnia Natalia nie żyje. Żałoba po tragicznym wypadku w Parszowie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić