Badania zostały przeprowadzone przez zespół specjalistów z University of Queensland (Australia). Naukowcy poddali obserwacjom ponad 45 tys. norweskich par matka–dziecko, aby ustalić, czy istnieją zależności przyczynowo-skutkowe między spożyciem kawy przez ciężarne kobiety a zaburzeniami w rozwoju mózgu płodu. W ramach dodatkowych analiz przeprowadzili także badanie obserwacyjne na próbie prawie 60 tys. par matka–dziecko oraz ponad 22 tys. par ojciec–dziecko. Jak informuje Polska Agencja Prasowa, badanie obserwacyjne nie wskazuje jednak bezpośrednio na przyczynowość.
Skandynawowie należą do grup o największym spożyciu kawy na świecie. Piją co najmniej cztery filiżanki dziennie, przy czym picie kawy w ciąży nie jest w tym rejonie szczególnie piętnowane – zauważa dr Gunn-Helen Moen, autorka publikacji, która ukazała się w czasopiśmie "Psychological Medicine"
Badanie wykorzystywało zarówno dane genetyczne dotyczące matek, ojców i dzieci, jak i kwestionariusze związane ze spożyciem kawy przez rodziców przed ciążą i w jej trakcie. Ponadto badacze analizowali rozwój dzieci do ósmego roku życia. Skupili się na takich aspektach, jak umiejętności społeczne, motoryczne i językowe. Jak podkreśla dr Moen, nie stwierdzono niepokojących zależności. - Nasza analiza nie wykazała związku między spożyciem kawy w czasie ciąży i zaburzeniami rozwoju neurologicznego dzieci -wskazują badacze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wpływ kofeiny na rozwój dziecka
Naukowcy wskazują, że kofeina może przenikać przez łożysko, co wynika z trudności, z jakimi organizm ciężarnej kobiety rozkłada ten związek. Jednakże wcześniejsze badania mogły przeceniać wpływ kofeiny na rozwój płodu, nie uwzględniając istotnych czynników środowiskowych, takich jak alkohol, dym papierosowy czy nawyki żywieniowe.
Użyliśmy metody zwanej randomizacją mendlowską, która wykorzystuje warianty genetyczne przewidujące zachowania związane z piciem kawy i pozwala oddzielić wpływ różnych czynników działających podczas ciąży. Naśladuje ona randomizowany, kontrolowany eksperyment bez narażania ciężarnych kobiet i ich dzieci na jakiekolwiek skutki uboczne – tłumaczy Moen. Dzięki tej metodzie badacze mogą oddzielić efekty kofeiny od innych substancji, takich jak alkohol czy nikotyna, i skupić się wyłącznie na jej wpływie.
Wcześniejsze badania prowadzone przez ten sam zespół sugerowały już, że kawa nie wpływa na masę urodzeniową dziecka ani nie zwiększa ryzyka poronień bądź porodu martwego płodu. Mimo to eksperci podkreślają, że zalecenia lekarzy co do ograniczenia spożycia kawy w ciąży są wciąż bardzo ważne. Obecnie naukowcy starają się kontynuować badania nad zrozumieniem czynników genetycznych i środowiskowych związanych z rozwojem mózgu płodu, aby lepiej poznać mechanizmy wpływające na neuronaukową różnorodność w populacjach.