Pomimo tego, że pochodzi z Madagaskaru i porasta głównie tropikalne obszary Azji, Australii i Ameryki Środkowej, w naszym kraju jest również bardzo popularna. Żyworódka pierzasta zawiera takie cenne pierwiastki jak krzem, glin, selen, bor, magnez, mangan, wapń, cynk i miedź oraz znaczne ilości witaminy C.
Specyfiki przygotowane na bazie tej rośliny wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyalergiczne, przeciwgrzybicze i antyseptyczne. Sok z żyworódki doskonale sprawdza się przy leczeniu kurzajek, obrzęków, stłuczeń, oparzeń i ran pooperacyjnych. Pomaga również na uporczywe swędzenie i pieczenie oraz opuchliznę i zaczerwienienie wywołane ugryzieniem przez insekta.
Nektar pochodzący z liści żyworódki nadaje się nie tylko do użytku zewnętrznego, ale również do picia. Obecne w nim substancje podnoszą naszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, a także łagodzą uciążliwy kaszel, katar, chrypkę i ból gardła.
Po sok z żyworódki powinni sięgać pacjenci z zapaleniem płuc i oskrzeli, astmą oraz anginą. Niektórzy stosują miksturę na bazie liści żyworódki, żeby poradzić sobie z bólem głowy, kręgosłupa, schorzeniami reumatycznymi i dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, takimi jak zgaga i choroba wrzodowa. Z kolei żucie liści żyworódki pierzastej pomaga na ból zęba, stany zapalne rozwijające się w jamie ustnej i nieprzyjemny zapach z ust.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ponadto żyworódka pierzasta reguluje stężenie cukru w krwiobiegu, stymuluje procesy metaboliczne i wspomaga prawidłowe trawienie. Antyoksydanty obecne w żyworódce opóźniają proces starzenia się organizmu, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i niszczą szkodliwe wolne rodniki.