Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Kiełbasa z grilla? O tym pamiętaj, by nie stała się rakotwórczą toksyną

4

Jak co roku wraz z nadejściem upragnionej wiosny rozpoczyna się sezon grillowy. O tej porze roku chętnie spędzamy czas z rodziną i znajomymi, zajadając kiełbasę i inne grillowane produktu. Zanim jednak zaczniemy grillować, powinniśmy zadbać o swoje zdrowie i pamiętać o kilku zasadach.

Kiełbasa z grilla? O tym pamiętaj, by nie stała się rakotwórczą toksyną
Czy kiełbasa z grilla jest szkodliwa dla zdrowia? (Licencjodawca, Jörg Mikus / EyeEm)

Kładąc na grilla kiełbasę czy inne tłuste czerwone mięso, powinniśmy pamiętać, że w jedzeniu mogą wytworzyć się nitrozoaminy, które spożywane w nadmiarze zwiększają ryzyko rozwoju nowotworu żołądka i jelita grubego.

Zdecydowanie lepiej sięgnąć po zdrowsze zamienniki, takie jak chude mięso drobiowe lub ryby.

Tego rodzaju produktów nie należy grillować zbyt długo, dzięki czemu unikniemy bezpośredniego kontaktu z kancerogennymi związkami chemicznymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Najgorszy wybór na grilla. Naukowcy apelują: nawet 16 szkodliwych substancji

Kolejną rzeczą, o której powinniśmy pamiętać, jest wybór odpowiedniego sprzętu. Przygotowanie produktów na grillu węglowym powoduje, że jedzenie przez cały czas ma kontakt z dymem i ogniem.

Podczas takiej obróbki termicznej mogą wytworzyć się takie szkodliwe dla zdrowia substancje jak akrylamid, heterocykliczne aminy aromatyczne czy benzopiren.

Zdecydowanie zdrowszym sposobem na przygotowanie naszego ulubionego dania jest użycie grilla gazowego lub elektrycznego.

Przed rozpoczęciem grillowania należy również pamiętać o odpowiednim przygotowania grilla i dokładnie usunąć z rusztu resztki jedzenia.

Jeśli zdecydujemy się na grill węglowy, należy zaopatrzyć się w tacki ochronne lub specjalną kratkę i przygotować odpowiednią podpałkę.

Najkorzystniejsze dla naszego zdrowia jest drewno z drzew liściastych lub węgiel drzewny. Nie należy używać drewna z drzew iglastych, które może strzelać podczas spalania i przez to stać się niebezpieczne.

Każdy, kto przygotowuje jedzenie na grilla, powinien zadbać również o zdrowe dodatki do potraw. Poza grillowanym mięsem, serem, rybą, warzywami czy owocami - na naszym talerzu nie powinno zabraknąć pełnoziarnistego pieczywa oraz zdrowej sałatki lub surówki.

Znajdziemy w nich witaminy, cenne sole mineralne, błonnik pokarmowy oraz przeciwutleniacze wykazujące właściwości antynowotworowe.

Podczas grillowania unikajmy dosalania potraw. Sól, która w nadmiarze obciąża nerki i układ pokarmowy, możemy zastąpić świeżymi lub suszonymi ziołami.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Polak zaginął w dżungli. Bliscy zabierają głos. "Będziemy napierać"
Niepokojące wieści dla rolników. Muszą przygotować się na trudne warunki
Wyniki sondaży z USA. Tak Amerykanie oceniają Donalda Trumpa
Były doradca Bidena o zawieszeniu broni w Ukrainie. "Jestem bardzo sceptyczny"
Szokujące informacje. "Fala" nadal obecna w polskim wojsku?
Niepokojące wieści z USA. "Washington Post" pisze, co może zrobić Putin
Udawała, że ma raka. Wyłudzała pieniądze od partnera i oszukiwała dzieci
To nie fotomontaż. Film z żółtą dacią niesie się po sieci
Ekspert o relacjach USA-Iran. Czy możliwy jest reset?
Rosja grozi ukraińskim żołnierzom. Trump naciska na zawieszenie broni
Opanowali ścieżki rowerowe. Są zagrożeniem dla bezpieczeństwa
Uwięzieni astronauci jeszcze nie wrócą do domu. Start Falcon 9 odwołano
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić