Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka | 

Kontrowersyjna potrawa, którą kochają Polacy. Lepiej uważaj

17

Ta tradycyjna polska mięsna potrawa o niepowtarzalnym smaku nadaje się zarówno do podawania na ciepło, jak i na zimno. Chodzi oczywiście o bardzo popularną w naszym kraju golonkę. Czy poza walorami smakowymi ten rodzaj mięsa posiada również właściwości prozdrowotne?

Kontrowersyjna potrawa, którą kochają Polacy. Lepiej uważaj
Nie jedz jej zbyt często (Pixabay)

Golonka jest tylną lub przednią częścią nogi wieprzowej. Te dwa rodzaje golonki nie różnią się między sobą pod względem smaku, ale tylna część zawiera więcej mięsa. To chętnie wybierane przez Polaków danie wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem. Golonka jest ciemnym i przerośniętym ścięgnami, tłustym mięsem. Do tej popularnej potrawy świetnie pasuje kapusta zasmażana, ziemniaki, pszenne pieczywo, pieczone warzywa, ogórek kiszony, musztarda, chrzan i zimne piwo. Golonkę z powodzeniem można smażyć, grillować, peklować, piec i wędzić. Bardzo często golonka podawana jest na ciepło. Można ją również pokroić w cienkie plastry i serwować na zimno zamiast wędliny. Czy ten rodzaj mięsa jest równie zdrowy, co smaczny i czy warto sięgać po niego regularnie?

Zdaniem dietetyków, ten produkt nie powinien być obecny na stałe w naszym codziennym jadłospisie. W golonce znajdziemy znaczne ilości kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do podwyższenia poziomu złego cholesterolu LDL we krwi, zwiększając tym samym ryzyko miażdżycy zawału serca i udaru mózgu. Nie oznacza to, że golonka nie posiada żadnych właściwości prozdrowotnych. Tłuszcz wpływa korzystnie na wchłanianie do organizmu witamin i innych cennych składników. Poza tym jest doskonałym źródłem energii. Elastyna i kolagen obecne w golonce poprawiają kondycję zdrowotną naszej skóry, paznokci i włosów. To mięso ma w sobie także sporo żelaza, które obniża ryzyko niedokrwistości. Z kolei witaminy z grupy B usprawniają procesy metaboliczne.

Eksperci żywieniowi twierdzą, że golonki nie powinno się jeść częściej niż 1-2 razy w ciągu miesiąca. Najkorzystniejsze dla naszego zdrowia, jest spożywanie golonki z grilla lub duszenie tego mięsa bez dodatku tłuszczu. Dobrym pomysłem jest zjedzenie tej potrawy z sałatką lub surówką ze świeżych warzyw (pomidor, sałata, papryka). Do golonki warto również dodać przyprawy wspomagające trawienie np. czarny pieprz, cynamon, rozmaryn czy oregano. Mięso można też skropić sokiem wyciśniętym z cytryny bogatym w witaminę C, która stymuluje przyswajanie żelaza.

Jeżeli zdarza nam się sięgnąć po golonkę lub inny rodzaj tłustego mięsa, pamiętajmy, żeby nie spożywać tych potraw przed snem. Jedząc ciężkostrawne potrawy wieczorem, obciążamy żołądek na noc. Nie wolno nam także zapominać o regularnej aktywności fizycznej, dzięki której spalimy zbędne kalorie.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić