Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Król polskich warzyw. Pomoże ci schudnąć i świetnie wpłynie na mózg

4

Amerykańscy naukowcy doszukali się w selerze aż 86 składników odżywczych. Niektóre z nich wspierają utratę wagi i poprawiają funkcje poznawcze. I niemal każdego dnia pojawia się okazja, by właśnie to warzywo wkomponować w jeden z posiłków.

Król polskich warzyw. Pomoże ci schudnąć i świetnie wpłynie na mózg
Warto włączyć seler do swojej diety (Getty Images, ©Daniela White Images)

Jak seler korzeniowy wpływa na wagę?

Seler korzeniowy jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw, zawiera jedynie kilkanaście kalorii na 100 gramów. Jeśli spożywany jest w formie surowej, charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym (wynoszącym 35), który pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi.

Zawiera sporo błonnika, wpływającego na perystaltykę jelit, ułatwiającego trawienie i utrzymującego uczucie sytości. Regularnie spożywany przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu.

Dlaczego seler korzeniowy poprawia funkcje poznawcze?

Seler korzeniowy jest bogaty we wspierającą układ nerwowy niacynę, utrzymujące prawidłowe funkcjonowanie mózgu potas i fosfor, a także przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki i redukują stres oksydacyjny w mózgu, co z kolei może przyczyniać się do ochrony przed uszkodzeniem komórek mózgowych i utrzymania funkcji poznawczych.

Z niektórych badan wynika, że obecny w selerze korzeniowym kwas foliowy (inaczej witamina B9) może korzystnie wpływać na pamięć, koncentrację i zdolności poznawcze oraz – podobnie jak witamina K, również znajdująca się w omawianym warzywie — zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i innych chorób neurodegeneracyjnych.

Seler korzeniowy zawiera też sporo wody, co nie pozostaje bez znaczenia. Nawodnienie organizmu ma istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, wpływa na koncentrację, klarowność myślenia i ogólną sprawność umysłową.

Jak jeść seler korzeniowy?

Sposobów na przyrządzenie selera korzeniowego jest mnóstwo — można przyrządzić z niego zupę krem albo smażone placuszki (obie wersje z dodatkiem ziemniaków), można upiec frytki, dodać do warzywnych tart i zapiekanek. Seler świetnie zastępuje też klasyczny bulion i smażoną rybę (w połączeniu z wodorostami nori) i zawsze pasuje do warzywnych soków lub surówek (np. colesław).

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić