Ryba, którą upodobali sobie władcy
Jesiotry najczęściej można spotkać w ujściach wielkich rzek w Azji Środkowej i Północnej, a także europejskich brzegów Oceanu Atlantyckiego, Morza Śródziemnego i Morza Czarnego. W Polsce ten gatunek jest pod ochroną.
W naszym kraju można jednak złowić jesiotra na specjalnych łowiskach, ponieważ jest rybą hodowlaną. Do wyboru mamy odmianę syberyjską, rosyjską lub krzyżówkę. Co ciekawe, to najstarszy gatunek ryb żyjących na świecie.
Nie bez powodu jesiotr nazywany jest królewską rybą, to właśnie z jego ikry powstaje czarny kawior. Gatunek skrywa nie tylko fascynującą historię, ale także był uwielbianą na dworach rybą. Mięso jest tak delikatne, że europejscy władcy woleli jesiotra nawet od łososia. Warto także wspomnieć o jego zaletach zdrowotnych.
Królewska ryba o wielu zaletach
Przede wszystkim jesiotr ma niewiele ości, które łatwo oddzielić o mięsa, co sprawia, że bez obaw można go podawać dzieciom. Gatunek jest bogaty w witaminę B12, B3 oraz D3, jest także doskonałym źródłem potasu i fosforu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Spożywanie jesiotra poprawi koncentrację, a także dostarczy łatwo przyswajalnych aminokwasów, jak leucyna, która przyśpiesza wzrost masy mięśniowej oraz lizynę, która jest budulcem kości i skóry oraz wspomaga wchłanianie wapnia.
Królewska ryba jest też świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, a powszechnie wiadomo, że pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenie oraz obniżają ciśnienie i poziom złego cholesterolu.
Doskonały w smaku i do tego poprawia nastrój
Nienasycone kwasy tłuszczowe zwiększają poziom serotoniny, więc jesiotr dosłownie może poprawić nastrój. Zawartość witaminy A pozytywnie wpłynie na wzrok. Podczas ciąży warto sięgać po ten gatunek obfity w kwas foliowy.
Jesiotr ma bardzo delikatny smak, wiele osób porównuje go do kurczaka. Rybę można przyrządzić na wiele sposobów – uwędzić, grillować, smażyć, gotować i piec. Doskonale nadaje się także do zupy, przygotowania polędwic, a nawet rybnych kotletów.