Owoców jarzębiny nie wolno jeść na surowo. Żeby pozbyć się gorzkiego smaku i trującego kwasu parasorbowego należy je odpowiednio przygotowywać. Najlepiej zrywać owoce rosnące w lesie z daleka od ruchliwej drogi.
W pięknych czerwonych jarzębinowych koralach znajdziemy m.in.: witaminę A, B2, C, E, K i P, oraz pektyny i garbniki. Dzięki zawartości wielu cennych elementów jarzębina usprawnia pracę układu pokarmowego i odtruwa wątrobę. Po domowy jarzębiak powinny sięgać osoby cierpiące z powodu biegunki, nieżytu jelit i dolegliwości związanych z pęcherzykiem żółciowym oraz żołądkiem.
Poza tym nalewka przygotowana na bazie owoców z jarzębiny podnosi odporność na infekcje, niszczy wolne rodniki i obniża ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie.
Czytaj także: Pojawia się na stopach. To częsty objaw cukrzycy
Składniki nalewki:
5 szklanek owoców jarzębiny,
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej,
świeży sok wyciśnięty z 1 cytryny,
2 szklanki cukru,
2 szklanki przegotowanej wody,
2 szklanki spirytusu.
Oczyszczoną jarzębinę należy włożyć do zamrażalnika przynajmniej na 24 godziny. Po upływie tego czasu owoce trzeba położyć na sitko, sparzyć wrzątkiem, a następnie osuszyć. Potem jarzębinę wrzucamy do dużego słoika i zasypujemy cukrem. Do mieszaniny dodajemy skórkę i sok z cytryny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Następnie spirytus rozcieńczamy z przegotowaną woda i wlewamy do szklanego pojemnika. Słoik zakręcamy i odstawiamy na trzy tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie nalewkę odcedzamy za pomocą gazy i sitka z drobnymi oczkami. Miksturę przelewamy do butelek i zostawiamy w ciemnych i chłodnym pomieszczeniu na trzy tygodnie. Pamiętajmy, żeby nie spożywać więcej niż 250 ml nalewki na dobę.