Truskawki – co to za owoce
Truskawka uprawna, znana też pod nazwą poziomka wielkoowocowa, to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Osiąga wysokość do ok. 45 cm i może kilkukrotnie kwitnąć i owocować.
Sezon zbiorów truskawek przypada na początek maja i trwa aż do końca września. Popularne jej odmiany to m.in.: honeoye, elsanta, polka, senga sengana.
Te cieszące się dużą popularnością owoce powstały z przypadkowej krzyżówki dwóch gatunków poziomek – poziomki wirginijskiej i poziomki chilijskiej. Co ciekawe zostały one wyhodowane dopiero 300 lat temu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Truskawki – właściwości i składniki odżywcze
Truskawki w 90% składają się z wody. 100 g truskawek to ok. 33 kcal i znajdują się w nich takie składniki odżywcze jak:
- 0,7 g białka;
- 1,8 g błonnika;
- 0,4 g tłuszczu;
- 5,8 g węglowodanów.
Dodatkowo w truskawkach obecne są wartościowe witaminy i składniki mineralne:
- miedź;
- potas;
- żelazo;
- mangan;
- magnez;
- witamina C;
- witaminy z grupy B.
Czytaj także: Pustki w Zakopanem. Oto nowy patent górali
Truskawki cechują się również wysoką zawartością związków bioaktywnych:
katechiny;
kampferol;
bromelina;
antocyjany;
kwas elagowy;
kwasy fenolowe.
Do najważniejszych właściwości prozdrowotnych truskawek należy zaliczyć:
poprawa kondycji skóry;
wspieranie procesu widzenia;
regulacja poziomu cholesterolu;
pozytywny wpływ na funkcje poznawcze;
zmniejszanie stanów zapalnych organizmu;
zmniejszanie ryzyka wystąpienia nowotworów;
ochrona przed wystąpieniem zawału serca i udaru;
wspieranie funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.
Kiedy należy zrezygnować z jedzenia truskawek
Wiemy już, że truskawki wyróżniają się nie tylko wyjątkowym smakiem, lecz także korzystnym wpływem na nasze zdrowie. Tymczasem istnieje kilka przeciwwskazań do ich spożywania.
Obecność truskawek w diecie niejednokrotnie może wywołać m.in. dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub reakcje alergiczne. Kiedy zatem należy zrezygnować z jedzenia tych owoców?
Alergia na truskawki
Truskawki u osób uczulonych na te owoce mogą wywoływać różne reakcje alergiczne. Od świądu i wysypki skórnej po biegunki i pieczenie w jamie ustnej. U niektórych może dojść nawet do zwężenia dróg oddechowych i problemów z oddychaniem.
W tym przypadku truskawki powinny być całkowicie wyeliminowane z diety. Co więcej, będąc uczulonym na truskawki, może pojawić się również alergia krzyżowa po zjedzeniu np. jabłek czy winogron.
Choroba uchyłkowa jelita grubego
Uchyłki to powstające w ścianie jelita grubego niewielkie i wypukłe na zewnątrz kieszonki. Większość osób z uchyłkami nie odczuwa żadnych objawów. Bywa, że diagnozuje się je przypadkowo podczas kolonoskopii.
W momencie, gdy pacjent zaczyna odczuwać bóle w lewym boku brzucha, zmianę rytmu wypróżnień, nudności czy podwyższoną temperaturę ciała, może to sugerować rozwój stanu zapalnego w uchyłkach, który doprowadza do powstania choroby uchyłkowej jelita grubego.
Wobec tego z diety należy wykluczyć produkty, które mogą podrażniać błonę śluzową jelita. Są to m.in. pokarmy zawierające błonnik. Co więcej, z diety należy też wyeliminować wszelkie owoce, które mają drobne pestki, w tym właśnie truskawki, a także maliny czy poziomki. Pestki te mogą zagnieżdżać się w jelitach i pogłębiać stan zapalny.
Alergia na salicylany
Związki chemiczne należące do grupy salicylanów występują naturalnie w ziołach, warzywach i owocach. Wykazują właściwości o działaniu przeciwzakrzepowym, przeciwzapalnym i przeciwbólowych, stąd wykorzystuje się je do produkcji leków. U niektórych osób po ich spożyciu pojawia się reakcja alergiczna pod postacią pokrzywki, obrzęku czy nieżytu nosa.
Znane są również przypadki ataku astmy oskrzelowej, a nawet silnej reakcji anafilaktycznej. Alergia ta najczęściej ujawnia się u osób dorosłych. Podstawowym działaniem zapobiegającym wystąpieniu reakcji alergicznej jest zaprzestanie przyjmowania leków z salicylanami oraz stosowanie diety wykluczającej produkty, która są ich źródłami.
Okazuje się, iż truskawki to owoce wysoce zasobne w salicylany. W związku z powyższym powinny być one wykluczone z diety osób ze stwierdzoną alergią na te związki.