Kryje w sobie potężną moc. Zapewnia długowieczność, obniża ciśnienie
Czy wiesz czym jest kolczoch jadalny? To inaczej "gruszka warzywna", chocho lub mirliton - niezwykły owoc z rodziny dyniowatych. W smaku przypomina mieszankę dyni i ogórka, charakteryzuje się chrupiącą teksturą i ma doskonały wpływ na nasze zdrowie i długowieczność. Tylko przeczytajcie, jaką ma moc.
Wpływ na zdrowie komórek i długowieczność
Kolczoch wyróżnia się zawartością substancji o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych (flawonoidy, kwasy fenolowe i kaburbitacyny). Te potężne związki mogą chronić komórki przed uszkodzeniami, zmniejszając ryzyko rozwoju wielu chorób.
Badania wykazały, że regularne spożywanie tego owocu może zmniejszać stany zapalne, poprawiać obronę antyoksydacyjną organizmu i opóźniać procesy starzenia, zwłaszcza poprzez zapobieganie skracaniu się telomerów, co jest kluczowe dla podziału komórkowego i długowieczności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
5 naturalnych sposobów na nadciśnienie
Zalety dla układu trawiennego i sercowo-naczyniowego
Dzięki wysokiej zawartości błonnika, kolczoch jest ważnym składnikiem diety wspierającej zdrowie układu trawiennego i sercowo-naczyniowego. Błonnik ułatwia wypróżnienia, zapobiega chorobom trawiennym i poprawia zdrowie jelit przez wspieranie rozwoju korzystnych bakterii i produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Co więcej, spożycie błonnika może obniżyć poziom złego cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Jedna filiżanka gotowanego kolczocha jadalnego dostarcza aż 16 proc. zalecanej dziennej wartości błonnika!
Korzyści dla poziomu cukru we krwi i ciśnienia krwi
Kolczoch jadalny może również przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi i ciśnienia tętniczego. Badania potwierdziły, że spożycie tego owocu może obniżyć skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi, a także znacznie zredukować poziom hemoglobiny A1c, co świadczy o lepszej kontroli poziomu cukru we krwi.
Działanie to jest prawdopodobnie związane z wysoką zawartością polifenoli, które rozszerzają naczynia krwionośne.
Jak włączyć "warzywną gruszkę" do diety?
Owoc ten można jeść na surowo, dodawać do sałatek, gotować lub piec. Wszystkie chwyty dozwolone!