Cellulit pojawia się najczęściej u kobiet w różnym wieku, które zmagają się z nadwagą lub otyłością. Główny czynnik powstania pomarańczowej skórki to żeńskie hormony, a w szczególności wysoki poziom estrogenu. Innymi przyczynami mogą być brak ruchu, niezdrowy tryb życia, codzienny stres i zbyt długie gorące kąpiele.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Kolejnym czynnikiem mającym wpływ na występowanie cellulitu są uwarunkowania genetyczne. Niektóre geny mogą mieć znaczący wpływ na ilość tłuszczu w komórkach tłuszczowych i szybkość jego spalania przez organizm.
Codzienny jadłospis bogaty w tłuszcze, węglowodany i sól, również nie pomaga uchronić się przed celullitem. Dieta antycellulitowa powinna składać się raczej z produktów lekkostrawnych. Niektóre substancje i żywność w połączeniu z niezdrowym stylem życia oraz obciążeniami genetycznymi, mogą powodować tę nieestetyczną dolegliwość.
Żeby zmniejszyć ryzyko pojawienia się cellulitu, należy unikać lub znacznie ograniczyć spożycie niektórych produktów. Należą do nich m.in. kawa, alkohol, słodycze, sól, chipsy, białe pieczywo, tłuszcze zwierzęce, węglowodany, fast foody, dania smażone. Wyeliminować z menu należy również żywność wysokoprzetworzoną, która zawiera sztuczne barwniki i konserwanty, np. sosy w proszku, zupy instant, parówki czy wędliny. Palenie papierosów także nie pomaga w pozbyciu się cellulitu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl