Jasnota purpurowa to jednoroczna lub dwuletnia roślina rosnąca w Afryce Północnej, Azji Zachodniej i Europie. Ma purpurowe kwiaty, liście pokryte delikatnym meszkiem i łodygę o kanciastych brzegach.
Z wyglądu przypomina pokrzywę, ale jej liście nie parzą. Roślina ta zawiera takie cenne elementy jak witamina C, żelazo, olejki eteryczne, błonnik, związki irydoidowe i flawonoidowe, oraz kwas chinowy, chlorogenowy i kawowy. Dzięki zawartości cennych substancji wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.
Po preparaty na bazie tej rośliny powinny sięgać osoby cierpiące z powodu niestrawności i nadkwasoty. Janota stymuluję produkcję żółci, soku żołądkowego i trzustkowego, usprawnia pracą naszej wątroby, dba o prawidłowe trawienie białek, obniża ciśnienie, działa uspokajająco i łagodzi objawy stanów zapalnych.
Żeby w pełni wykorzystać prozdrowotne walory tej rośliny warto pić ocet jasnotowy. W tym celu jedną łyżkę octu z jasnoty należy dodać do szklanki wody i spożywać przed posiłkiem.
Z jasnoty purpurowej można również przyrządzić leczniczy napar. Wystarczy 1-2 łyżek suszu zalać szklanką wrzątku. Miksturę można wzbogacić rumiankiem, selerem lub krwawnikiem. Dzięki temu podniesiemy jej zdrowotne i smakowe właściwości.
Kolejną domową miksturą, która poprawi naszą kondycję zdrowotną, jest nalewka z jasnoty purpurowej. Żeby ją przygotować 1 część świeżego i rozdrobnionego ziela należy zalać 3 częściami gorącego alkoholu (40 proc.). Tak przygotowana mieszankę zostawiamy na 7-14 dni, a następnie odcedzamy. Zaleca się 10-15 ml nalewki rozrobionej w 100 ml wody z dodatkiem miodu pić 2 razy w ciągu dnia.
Janotę możemy dodać także do ulubionego sosu, sałatki, zupy, zapiekanki, kaszy lub koktajlu. Suszoną roślinę warto połączyć z czosnkiem niedźwiedzim, mniszkiem lekarskim, pokrzywą, gwiazdnicą czy kurdybankiem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.