Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Łatwo się pomylić. Jest trujący i powoduje rewolucje żołądkowe

21

Wraz z początkiem czerwca rozpoczął się sezon na kurki, jedne z najsmaczniejszych grzybów. Pomimo tego, że mają bardzo charakterystyczny wygląd, można je pomylić z trującą podróbką. Dowiedz się, jak rozpoznać prawdziwą kurkę.

Łatwo się pomylić. Jest trujący i powoduje rewolucje żołądkowe
Wraz z początkiem czerwca rozpoczął się sezon na kurki (Licencjodawca, Olya Komarova)

Pieprznik jadalny nazywany również kurką, lisicą lub stągiewką jadalną to bardzo popularny gatunek grzyba, który rośnie na wszystkich kontynentach (poza Antarktydą). Kurkę warto jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także z powodu prozdrowotnych właściwości.

Ten pospolity grzyb zawiera m.in.: witaminę C, D, E, witaminy z grupy B, potas, błonnik pokarmowy, likopen, fenole i beta-karoten. Wprawdzie kurka nie ma w sobie dużej ilości kalorii, ale jak wszystkie inne grzyby należy do produktów ciężkostrawnych. Dlatego nie powinna występować w diecie najmłodszych konsumentów, ludzi w podeszłym wieku oraz osób uczulonych na grzyby i cierpiących z powodu dolegliwości trawiennych. Ten ceniony przez wiele osób przysmak można spotkać zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Kurka często porasta piaszczyste, kwaśne gleby oraz miejsca pod świerkami i sosnami, gdzie występuje mech. Żyje w symbiozie także z dębem, grabem i bukiem. Sezon na pieprznika jadalnego trwa od czerwca do października.

Owocnik grzyba ma żółty kolor, a jego kapelusz wraz ze wzrostem staje się coraz bardziej pofalowany i lejkowaty. Miąższ kurki charakteryzuje się lekko paskowym odcieniem i mięsistą fakturą. Bardzo charakterystyczny wygląd pieprznika jadalnego, wcale nie oznacza, że nie można go pomylić z innym gatunkiem grzyba. Podobny wygląd do kurki ma lisówka pomarańczowa, która jest zaliczana do grzybów niejadalnych.

Ma łykowaty miąższ i gorzki nieprzyjemny smak. Spożycie większej ilości lisówki może działać toksycznie na nasz organizm. Jak więc odróżnić prawdziwy pieprznik jadalny od fałszywej kurki? Lisówkę pomarańczową można rozpoznać po gęściej ułożonych blaszkach i ciemniejszych owocnikach.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić