Witamina K wspomaga organizm
Witamina K to organiczny związek chemiczny łatwo rozpuszczający się w tłuszczach. Największą ilość witaminy K dostarczamy do organizmu, jedząc niektóre rodzaje roślin. Odpowiednia ilość w organizmie wzmacnia nasze kości i chroni je przed załamaniami, reguluje proces krzepnięcia krwi, przeciwdziała wapnieniu żył, łagodzi objawy stanów zapalnych, a także zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych.
Powinny o niej pamiętać szczególnie osoby cierpiące na stany zapalne jelit, wapnienie żył i tętnic, osteoporozę, kamicę nerkową, rak wątroby i trzustki oraz mukowiscydozę. Zalecana jest również kobietom w ciąży, które skarżą się na silne wymioty i mdłości.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Gdzie jest najwięcej witaminy K?
Najwięcej witaminy K znajdziemy w takich warzywach i owocach jak:
- brzoskwinia,
- brukselka,
- zielony groszek,
- szpinak,
- ogórek,
- truskawka,
- kapusta włoska,
- szparagi,
- lucerna,
- sałata rzymska,
- marchew,
- brokuły,
- jarmuż,
- zielony groszek.
Nie tylko świeże produkty spożywcze są bogatym źródłem witaminy K. Spora ilość tej substancji znajduje się także w produktach** fermentowanych z soi, przecierze pomidorowym i w **dojrzewających serach, do których można zaliczyć m.in. ementaler czy jarlsbergost. Jej niedobór można także uzupełniać za pomocą dostępnych we wszystkich suplementów diety z witaminą K.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Konsekwencje braku witaminy K
Deficyt witaminy K może powodować częste pojawianie się siniaków na skórze, obfite krwawienie z nosa i dziąseł, osłabiona wytrzymałość kości oraz zwapnienie żył lub zastawek.
Z kolei zbyt wysokie stężenie tej witaminy w naszym organizmie może skutkować zatruciem. Witamina K3, która jest syntetyczną prowitaminą, w dużych ilościach niekiedy wywołuje stres oksydacyjny i uszkodzenie komórek, budujących wątrobę i nerki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.