Dr Eric Berg od lat doradza w zakresie żywienia. Na Facebooku obserwuje go ponad milion osób. Specjalista w jednym z ostatnich swoich nagrań pokazał, co dzieje się z naszym ciałem, gdy całkowicie wyeliminujemy z diety cukier.
Po pierwsze: zmienia się kształt twarzy, która robi się smuklejsza. Do tego znika "oponka" z brzucha. Następnie lepiej funkcjonują nasz wzrok, tętnice i nerki.
Czytaj także: Często pojawia się latem. Może ostrzegać o cukrzycy
Nie chodzisz w nocy do łazienki
To może być mocny argument dla tych, którzy każdej nocy po kilka razy muszą zajrzeć do toalety. Mniej cukru to mniej wizyt na siku - zwłaszcza w ciągu noc. A więc mniej przerw podczas snu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do tego więcej energii. I to wcale nie jest ironia, bo cukier jest co prawda wysokoenergetycznym pokarmem, ale spożywając go w dużych ilościach doprowadzamy do przemęczenia.
Nie jedząc cukru pozbywamy się też chęci do podjadania między posiłkami. Wyeliminowanie go z naszej diety w praktyce zmniejsza też stany zapalne w naszym organizmie.
Czytaj także: Wspierają odchudzanie i pracę jelit. Dobre dla cukrzyków
Kolejnym punktem, co nikogo nie powinno zaskakiwać, jest utrata wagi. Po pozbyciu się cukru z organizmu nasze ciało przestawia się na spalanie tłuszczy - a to widać po naszej sylwetce. Kolejną korzyścią jest poprawa cery.
Ostatnim punktem długiej listy korzyści jest poprawa odporności na insulinę, która pierwsza prowadzi do cukrzycy.
Zmiana nawyków a zmiana diety
Dr Erig Berg jest zwolennikiem diety keto. Jednak dla wielu osób jest ona skrajnie różna od codziennego żywienia. Jeśli więc chcemy całkowicie wyeliminować cukier z naszej diety, ale nie zmieniać jej samej o 180 stopni - musimy poświęcić czas temu, co jemy na co dzień. Sprawdzić pieczywo, nabiał czy soki i wymienić je na posiłki, które nie zawierają w sobie przetworzonych cukrów. Może warto sok zastąpić wodą a od czasu do czasu sięgać po owoce? Tak samo pieczywo możemy zamienić na zdrowsze. To jednak będzie wymagało czasu i samozaparcia.
Czytaj także: Groźny niedobór. Zwiększa ryzyko cukrzycy