Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka | 

Lekarze byli w szoku. Zawiera substancję, która niszczy komórki rakowe

25

Ta popularna w Polsce roślina świetnie sprawdza się jako dodatek do ciasta, dżemu i kompotu. Z najnowszych badań wynika, że poza walorami smakowymi posiada również niezwykłe właściwości prozdrowotne. Czy rzeczywiście rabarbar może pomóc osobom chorym na raka?

Lekarze byli w szoku. Zawiera substancję, która niszczy komórki rakowe
Eksperci uważają, że rabarbar może być ''lekarstwem" na raka

Rabarbar zawiera witaminę A, C, E , błonnik pokarmowy, kwas foliowy oraz potas, magnez, sód, wapń i żelazo. Poza tymi cennymi elementami znajdziemy w nim również parietynę. Ten pomarańczowy barwnik występuje także w niektórych porostach. Badacze z Instytutu Onkologii w Emory University w Stanach Zjednoczonych postanowili dokładniej przyjrzeć się właściwościom tej substancji.

Okazało się, że parietyna wykazuje właściwości antynowotworowe. Wyniki tych badań zostało opublikowane na łamach magazynu "Nature Cell Biology".

Naukowcy użyli skoncentrowanej parietyny, żeby sprawdzić, czy jest w stanie poradzić sobie z białaczką. Ku zaskoczeniu badaczy, po dwóch dniach połowa komórek rakowych powodujących tę chorobę uległa zniszczeniu.

Amerykańscy badacze przeprowadzili podobne testy laboratoryjne z udziałem myszy, którym wszczepiono ludzkie komórki nowotworowe. Parietyna spowodowała zmniejszenie się guzów obecnych w organizmach zwierząt, nie uszkadzając przy tym zdrowych komórek. Analiza wykazała, że barwnik z rabarbaru, może okazać się skuteczny w leczeniu nowotworów głowy i szyi.

Wprawdzie badania dały pozytywne rezultaty, ale jednak były to eksperymenty przeprowadzone na organizmach zwierząt. Eksperci podkreślają, że świeże łodygi rabarbaru zawierają znacznie mniej cennego barwnika, niż w skoncentrowanej parietynie. Dlatego tej rośliny, nie można traktować jak panaceum na choroby nowotworowe. Na tym etapie ciężko mówić o wynalezieniu leku na raka, więc naukowcy zapowiedzieli kolejne badania. Poza tym rabarbaru nie powinno się spożywać zbyt często. W łodygach i liściach znajduje się kwas szczawiowy, którego w duże ilości hamują wchłanianie magnezu i wapnia do organizmu. Nadmiar tej substancji zwiększa również ryzyko kamicy nerkowej.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić