Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz | 
aktualizacja 

Lepiej nie jeść z rana. Takie śniadanie osłabi mózg na cały dzień

27

Pomijanie śniadań może odbić się negatywnie na naszym zdrowiu. Duże znaczenie mają także produkty, z których przygotujemy najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Wyniki najnowszych badań potwierdzają, że niezdrowe śniadanie może zaburzać prawidłową pracę mózgu.

Lepiej nie jeść z rana. Takie śniadanie osłabi mózg na cały dzień
Tosty to zły wybór na śniadanie (Ersin Bozbel)

Naukowcy z Uniwersytetu Macquarie w Sydney przeprowadzili badania, żeby sprawdzić, w jaki sposób produkty, które zjadamy jako pierwsze po przebudzeniu, wpływają na metabolizm i funkcjonowanie mózgu.

W eksperymencie wzięło udział 1000 zdrowych osób podzielonych na trzy grupy. Wszyscy uczestnicy przez cztery dni jedli rano specjalnie przygotowane dla nich posiłki. W pierwszej grupie śniadanie składało się z tłustych i niezdrowych produktów (tosty i czekoladowy shake). W pozostałych grupach posiłki były podobne, ale miały większą wartość odżywczą, a porcje były o połowę mniejsze.

Przed rozpoczęciem badania i tuż po jego zakończeniu uczestnicy rozwiązywali testy na szybkość uczenia się i zapamiętywania. Po zakończeniu eksperymentu australijscy badacze doszli do wniosku, że osoby jedzące śniadania o dużej zawartości tłuszczu i cukru, gorzej wypadają w testach, niż te, które rozpoczynają dzień od zdrowego posiłku.

Wyniki analizy zostały opublikowane na łamach "The Conversation". Jak stwierdził kierownik badań Dominic Train, spożywanie niezdrowych śniadań podwyższa stężenie cukru w organizmie, wpływając tym samym negatywnie na zdolność zapamiętywanie i funkcje poznawcze.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego dały podobne rezultaty. Ich wyniki opublikowano w czasopiśmie "The American Journal of Clinical Nutrition". Badanie miało na celu sprawdzić, jak niezdrowe śniadanie wpływa na pamięć i zdolność przetwarzania informacji.

Uczestnikami eksperymentu naukowego było 16 mężczyzn w przedziale wiekowym od 19 do 28 lat, którzy przez 5 dni jedli rano określone posiłki. Pierwsza grupa osób jadła produkty z niską zawartością węglowodanów, druga grupa otrzymywała produkty o wysokiej zwartości węglowodanów, a pozostali uczestnicy rozpoczynali dzień od zdrowego, zbilansowanego śniadania.

Najmniej zdrowe posiłki, jakie podawano badanym, składały się w 70 proc. z tłuszczu, w 26 proc. z białka i czterech proc. węglowodanów. Zdrowym odpowiednikiem śniadania była potrawa składająca się w 50 proc. z węglowodanów, w 26 proc. z protein i w 24 proc z tłuszczu. Wyniki pokazały, że osoby jedzące tłuste śniadania mają o 44 proc. więcej tłuszczu w krwiobiegu, w stosunku do osób spożywających w godzinach porannych zdrowsze posiłki.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić