Naukowcy z Uniwersytetu Macquarie w Sydney przeprowadzili badania, żeby sprawdzić, w jaki sposób produkty, które zjadamy jako pierwsze po przebudzeniu, wpływają na metabolizm i funkcjonowanie mózgu.
W eksperymencie wzięło udział 1000 zdrowych osób podzielonych na trzy grupy. Wszyscy uczestnicy przez cztery dni jedli rano specjalnie przygotowane dla nich posiłki. W pierwszej grupie śniadanie składało się z tłustych i niezdrowych produktów (tosty i czekoladowy shake). W pozostałych grupach posiłki były podobne, ale miały większą wartość odżywczą, a porcje były o połowę mniejsze.
Zobacz także: Nigdy nie jedz na śniadanie. Najgorsza decyzja
Przed rozpoczęciem badania i tuż po jego zakończeniu uczestnicy rozwiązywali testy na szybkość uczenia się i zapamiętywania. Po zakończeniu eksperymentu australijscy badacze doszli do wniosku, że osoby jedzące śniadania o dużej zawartości tłuszczu i cukru, gorzej wypadają w testach, niż te, które rozpoczynają dzień od zdrowego posiłku.
Wyniki analizy zostały opublikowane na łamach "The Conversation". Jak stwierdził kierownik badań Dominic Train, spożywanie niezdrowych śniadań podwyższa stężenie cukru w organizmie, wpływając tym samym negatywnie na zdolność zapamiętywanie i funkcje poznawcze.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego dały podobne rezultaty. Ich wyniki opublikowano w czasopiśmie "The American Journal of Clinical Nutrition". Badanie miało na celu sprawdzić, jak niezdrowe śniadanie wpływa na pamięć i zdolność przetwarzania informacji.
Uczestnikami eksperymentu naukowego było 16 mężczyzn w przedziale wiekowym od 19 do 28 lat, którzy przez 5 dni jedli rano określone posiłki. Pierwsza grupa osób jadła produkty z niską zawartością węglowodanów, druga grupa otrzymywała produkty o wysokiej zwartości węglowodanów, a pozostali uczestnicy rozpoczynali dzień od zdrowego, zbilansowanego śniadania.
Najmniej zdrowe posiłki, jakie podawano badanym, składały się w 70 proc. z tłuszczu, w 26 proc. z białka i czterech proc. węglowodanów. Zdrowym odpowiednikiem śniadania była potrawa składająca się w 50 proc. z węglowodanów, w 26 proc. z protein i w 24 proc z tłuszczu. Wyniki pokazały, że osoby jedzące tłuste śniadania mają o 44 proc. więcej tłuszczu w krwiobiegu, w stosunku do osób spożywających w godzinach porannych zdrowsze posiłki.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.